blog.tmch.pl

Zupa dyniowo-soczewicowa

Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.

Dynia

Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...

Dyniowy krem z wędzonym twarogiem

Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.

Prosty chleb pieczony wg 5 przemian

Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.

Tabele produktów żywnościowych

Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.

Pizza wg 5 przemian

Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.

Poori

Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).

Dal - zupa soczewicowa

Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.

Placek z warzywami wg 5 przemian

Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.

Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian

Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.

Placek z warzywami wg 5 przemian

27-02-2013 22:42 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 3
Placek z warzywami wg 5 przemian

Ponieważ wierzę, że gotowane posiłki powinny być podstawą naszej diety, to gotuję co dzień, czasem od rana do wieczora.
W piętnastominutowej przerwie między pacjentami wstawiam chleb do piekarnika lub obieram warzywa na zupę. Chociaż jestem gospodynią od ponad dwudziestu lat, to nigdy w pełni nie zaakceptowałam swojej roli. Mimo niemałych starań nadal kiepsko sobie radzę z codzienną rutyną. Czasem aby w ogóle zachęcić się do wejścia do kuchni, wyszukuję jakąś potrawę, która ucieszy moje oczy i da odrobinę frajdy twórcy-odkrywcy. Dziś moją zabawą było układanie kratki na placku.
Ciasto do placka można zrobić takie jak na pizzę (przepis tutaj) lub zastosować poniższy przepis.

czytaj całość

Wstęp do Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

26-02-2013 15:16 | Trochę teorii | komentarzy: 1
Wstęp do Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Filozoficznym podłożem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jest Taoizm i Konfucjanizm.
Taoizm zawsze był i jest do dziś sposobem życia, którego celem jest poznanie Rzeczywistości leżącej u podstaw wszystkiego, zaś konsekwencją tego procesu jest połączenie się z Nią w Jedno. Ta Rzeczywistość utożsamiana jest z najwyższą świadomością, życiodajną energią,  w innych częściach świata nazwana Bogiem, Naturą Buddy, Uniwersum, w starożytnych Chinach została nazwana Tao, czyli Drogą, Ścieżką – czymś, czego należy osobiście i w pełni doświadczyć.
Droga lub Ścieżka sugeruje podróż, ruch, działanie, czyli dynamikę procesu, w wyniku którego praktykujący dociera do Prawdziwej Rzeczywistości. Będąc w Drodze dążymy do zachowania równowagi między codzienną przyziemnością a duchowym - niebiańskim aspektem życia człowieka.

czytaj całość

Dal z kapustą - zupa soczewicowa wg 5 przemian

17-02-2013 21:48 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 2
Dal z kapustą - zupa soczewicowa wg 5 przemian

Czasem brakuje inwencji (na nowej diecie) na proste rozgrzewające pożywienie. Poniższą rozgrzewającą zupę dedykuję wszystkim wegetarianom i moim wychłodzonym pacjentkom.  Dal świetnie smakuje z purisami z poprzedniego przepisu.

Kuchnia indyjska jako jedyna posiada bezmiesną tradycję żywieniową, warto się nią inspirować. W oryginalnych przepisach jest zwykle za dużo chili, ja ograniczam się do jednego zielonego chili (lub kilku szczypt suszonego) na cały garnek.

czytaj całość

Poori - indyjskie, nadymające się placki wg 5 przemian

17-02-2013 18:03 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 0
Poori - indyjskie, nadymające się placki wg 5 przemian

Uwielbiam pszenicę i kuchnię inspirowaną Indiami.
Dal (rozgotowana soczewica lub inne strączki) z warzywami zagryzany pieczywem, to mój przysmak.

Purisy z razowej mąki (użyłam orkiszowej i pszennej) robi się bardzo szybko. Mimo, że przygotowane w głębokim oleju, nie są ciężkie. Warunkiem jest wystarczające rozgrzanie tłuszczu na którym będą smażone. Aby były wartościowym dodatkiem do posiłku, a nie tylko smaczną przekąską trzeba użyć dobrej jakości oleju i mąki do ich przygotowania.

czytaj całość

Chleb pieczony i jedzony wg 5 przemian

16-02-2013 21:20 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 2
Chleb pieczony i jedzony wg 5 przemian

Przepisem o chlebie robię wstęp do małego cyklu o zbożach w naszej diecie.
Temat węglowodanów budzi trwogę zwłaszcza u osób ze skłonnością do nadwagi. Ja postaram się przybliżyć wam sposoby spożywania ich bez obawy, że uczynicie swój organizm jeszcze bardziej wilgotnym i podatnym na zatrzymywanie się wody w nim.

Poniżej podaję najprostszy przepis, który zawsze się sprawdza. Można potraktować go jako podstawę - bazę, eksperymentując z rodzajami mąki, ziołami i ziarnami.

czytaj całość