blog.tmch.pl

Zupa dyniowo-soczewicowa

Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.

Dynia

Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...

Dyniowy krem z wędzonym twarogiem

Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.

Prosty chleb pieczony wg 5 przemian

Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.

Tabele produktów żywnościowych

Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.

Pizza wg 5 przemian

Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.

Poori

Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).

Dal - zupa soczewicowa

Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.

Placek z warzywami wg 5 przemian

Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.

Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian

Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.

17-02-2013 18:03 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 0

Uwielbiam pszenicę i kuchnię inspirowaną Indiami.
Dal (rozgotowana soczewica lub inne strączki) z warzywami zagryzany pieczywem, to mój przysmak.

Purisy z razowej mąki (użyłam orkiszowej i pszennej) robi się bardzo szybko. Mimo, że przygotowane w głębokim oleju, nie są ciężkie. Warunkiem jest wystarczające rozgrzanie tłuszczu na którym będą smażone. Aby były wartościowym dodatkiem do posiłku, a nie tylko smaczną przekąską trzeba użyć dobrej jakości oleju i mąki do ich przygotowania.

Purisy - indyjskie nadymające się placki

Składniki na ok. 12-16 sztuk (w zależności od wielkości placka)

1 szklanka mąki razowej orkiszowej
1 szklanka mąki razowej pszennej
szczypta kurkumy
2 łyżki ghee (lub oleju)
1/2 łyżeczki mielonego kuminu lub kminku
niepełna szklanka wody
sól
szczypta amchur (suszone, proszkowane zielone mango) lub kilka kropel soku z cytryny

olej lub ghee do głebokiego smażenia

Przesiewam mąkę, cały czas miszając dodaję po kolei
kurkumę,
ghee,
kumin,
sól,
szczyptę amchuru lub kilka kropli cytryny,
następnie dolewam stopniowo gorącą wodę i szybko wyrabiam.

Ciasto dzielę na 12-16 części - kuleczek. Każdą cienko rozwałkowuję na blacie posmarowanym tłuszczem. Smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu dociskając łyżką cedzakową, aż każdy puris nadmie się, następnie szybko go odwracam na druga stronę i wyjmuję kładąc na ręcznik papierowy, który wchłonie tłuszcz.

Aby purisy robić sprawnie potrzeba trochę treningu - jak we wszystkim. Ich smak jest niezapomniany :)
Tak robią to uliczni profesjonaliści ;)) http://www.youtube.com/watch?v=6W3lHa1CmY4

  • Ponieważ purisy spożywamy natychmiast po przyrządzeniu, to oddają nam one sporo Qi. Ich natura termiczna jest ogrzewająca (do smażenia używam oleju rzepakowego, który wzmaga ciepło potrawy).
  • W związku z powyższym purisy są dobrym pożywieniem dla osób niedoborowych.
  • Jeśli masz skłonność do nadwagi nie spożywaj ich często, łącz je z odrobiną gorzkiego smaku. Danie główne uzupełnij gorzką sałatą np. radicchio spryskaną naturalnym octem winnym.
  • Jeśli nie tolerujesz tłuszczów, to możesz sobie pozwolić na alternatywną wersję pieczoną na patelni bez tłuszczu, tzw. chapati (czapati).

Być może zainteresują Cię inne wpisy o podobnej tematyce:

Na śniadanie - orkiszowa manna Na śniadanie - kasza jaglana z musem Pasta orzechowo - pieczarkowa wg 5 przemian Zupa soczewicowo - pieczarkowa wg 5 przemian Paprykarz jaglano-sojowy wg 5 przemian

Komentarze:

Nie ma jeszcze komentarzy do tego wpisu.

Napisz komentarz:

Imię / nick:
Adres e-mail: (nie będzie publikowany)
Treść: