blog.tmch.pl

Zupa dyniowo-soczewicowa

Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.

Dynia

Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...

Dyniowy krem z wędzonym twarogiem

Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.

Prosty chleb pieczony wg 5 przemian

Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.

Tabele produktów żywnościowych

Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.

Pizza wg 5 przemian

Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.

Poori

Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).

Dal - zupa soczewicowa

Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.

Placek z warzywami wg 5 przemian

Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.

Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian

Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.

03-03-2013 11:58 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 1

Tematem dzisiejszego wpisu jest zupa, a właściwie pożywny eintopf. Przepis  dostałam kilka lat temu od mojej przyjaciółki. Zupa jest pyszna, więc zagościła na stałe w moim jadłospisie.

Lubię mieć ugotowany garnek pożywnej zupy, np. takiej jak ta. Kiedy jestem zapracowana mogę jeść ją nawet przez cały dzień. Zmieniam tylko dodatki, rano jem z pieczywem, a pod wieczór z dużą garścią zieleniny.

 

Zupa soczewicowo - pieczarkowa z kolendrą wg 5 przemian

Składniki na 4-6 porcji:

2 listki laurowe
ok. 2 litry wrzącej wody
ok. 1 litr bulionu warzywnego
2 marchewki
5 ziemniaków
30 dag pieczarek
3/4 szkl. czerwonej soczewicy
1/4 szkl. śmietanki/mleczka (od krowy, kozy lub roślinna)
1/3 szkl. pęczaku lub owsa,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
ziele angielskie,
1 łyżeczka ziaren kolendry,
trochę startego imbiru
sól, sos sojowy
pęczek zielonej kolendry
sok z 1/2 cytryny

wykonanie:

- Do wrzącej wody wkładam liście laurowe,
- dorzucam marchewkę pokrojoną w słupki, ziemniaki w kostkę i pieczarki w plasterki, soczewicę
- następnie kaszę, zmiażdżone ziarna kolendry, ziele ang., imbir
- solę i gotuję ok. 30-40 minut

- rozgrzewam patelnię
- wlewam oliwę
- dorzucam posiekaną cebulę i czosnek, smażę do miękkości na złocisty kolor
- doprawiam sosem sojowym, dolewam kilka łyżek zimnej wody
- dorzucam posiekany pęczek kolendry i sok z cytryny, czekam do zawrzenia.
- Do ugotowanej, gorącej zupy, dodaję smażoną cebulkę z czosnkiem, dolewam gorącego bulionu.
- Na koniec wlewam śmietankę/mleczko.

Jeśli jest potrzeba doprawienia, robię jeszcze jeden cykl. Jednak pamiętajcie - w gotowaniu wg 5 przemian dodawanie składników w odpowiedniej kolejności to subtelny niuans. Najważniejsze jest, by jeść wartościowe, dopasowane do naszej konstytucji i klimatu pożywienie.

Jak widzicie w moich przepisach można spotkać nabiał. Nie jestem zwolenniczką ekstremizmu. Mleko zawsze było częścią ludzkiego pożywienia. Uważam, że osoba zdrowa może pozwolić sobie na umiarkowane jego spożycie, np. jako mały dodatek do potrawy. Taka ilość produktów mlecznych może zharmonizować ją i wzbogacić. Oczywiście osoby zawilgocone, alergicy itp. przez kilka lat leczenia muszą zrobić sobie 100% odwyk od tego typu pokarmów.

  • Zupa świetnie odżywia nasze centrum,
  • odbudowuje płyny
  • jest neutralna - lekko ciepła
  • dla osób z wilgocią - bez dodatku mleka zwierzęcego - można zastapić owsianym
  • jeśli masz tendencję do gorąca, połowę zielonej kolendry zastąpić rukolą
  • a jeśli twojej konstytucji dominuje gorąco i wilgoć (np. problemy z pęcherzykiem żółciowym), użyj posiekanej cykorii.

Być może zainteresują Cię inne wpisy o podobnej tematyce:

Na śniadanie - orkiszowa manna Na śniadanie - kasza jaglana z musem Pasta orzechowo - pieczarkowa wg 5 przemian Paprykarz jaglano-sojowy wg 5 przemian Placek z warzywami wg 5 przemian

Komentarze:

08-10-2014 21:30 | autor: Rafał
Dzięki za przepis, wyszła znakomicie! ;)

Napisz komentarz:

Imię / nick:
Adres e-mail: (nie będzie publikowany)
Treść: