blog.tmch.pl

Zupa dyniowo-soczewicowa

Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.

Dynia

Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...

Dyniowy krem z wędzonym twarogiem

Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.

Prosty chleb pieczony wg 5 przemian

Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.

Tabele produktów żywnościowych

Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.

Pizza wg 5 przemian

Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.

Poori

Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).

Dal - zupa soczewicowa

Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.

Placek z warzywami wg 5 przemian

Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.

Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian

Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.

05-02-2013 20:25 | Pory roku, Trochę teorii | komentarzy: 3

Początki mojego bloga zbiegły się z przedwiośniem, czasem w którym stary cykl pozostaje za nami, a w nas i wokół nas klaruje się właśnie nowa jakość.

Z powodu zmian klimatycznych, które są związane z przechodzeniem jednej pory roku w drugą nasz organizm jest narażony na niestabilność. W tradycji chińskiej okres pomiędzy poszczególnymi porami roku nazywa się dojo (centrum).  W czasie dojo króluje przemiana Ziemi, to chwile spokojnego przechodzenia z jednej pory roku w drugą. Pora Środka, to dobry czas dla wzmacniania organów i funkcji przynależących do tego elementu czyli Śledziony i Żołądka, a co za tym idzie funkcji transportu i transformacji.

Możemy przy tej okazji pomyśleć o żywności, która posiada naturalny smak słodki o odcieniach żółtego i aromatycznych (ale nie ostrych) przyprawach. Wskazane będą potrawy ze zbóż, szczególnie kaszy jaglanej, słodkich warzyw i strączków itp. Osoby jedzące mięso powinny w tym czasie ograniczyć je do gotowanej wołowiny, korzystnie byłoby zrobić sobie kilkudniową dietę zbożowo-warzywną. Wegetarianie podczas dojo powinni swoje posiłki koncentrować wokół kaszy jaglanej (osoby ze skłonnością do wewnętrznej wilgoci niech podprażają wszystkie zboża), całkowicie wyeliminować mleko i jego przetwory. Dania niech będą okraszone naturalnymi, tłoczonymi na zimno olejami oraz ghee (klarowane masło) i doprawione pachnącymi ziołami. Należy unikać wszelkich skrajności również smaku skrajnie słodkiego, bowiem powoduje on wilgoć, której mamy w nadmiarze w porach dojo. Oczywiście są to pobieżne, ogólne informacje, które należy dopasować do własnej konstytucji i stylu życia.

Pory roku w kalendarzu chińskim różnią się od tych przyjętych w zachodnim astronomicznym podziale roku. Przesilenie wiosenne i jesienne, to odpowiednio półmetek wiosny i jesieni w kalendarzu chińskim. Wg niego pory roku mają po ok 73 dni, a oddziela je rzeczony ok. 18 dniowy czas dojo.

Wiosenne dojo jest szczególne, bowiem jest związane z nowym cyklem astrologicznym. W tym czasie rozpoczyna się chiński Nowy Rok (w obecnym roku znak wodnego węża).

W przyrodzie, podczas dojo energia przyjmuje ruch zwrotny. Teraz kiedy mamy za sobą Zimę czyli Wielkie Yin (spokój, esencjonalizacja mądrości i sił wewnętrznych) nadszedł czas zmiany kierunku energii, po obecnym dojo przyjdzie Wiosna, czyli Małe Yin. Teraz wraz z przyrodą zaczynamy się budzić z zimowego snu.

Wiedza o czasie przejściowym między porami roku, a także o jakościach każdej z nich daje nam możliwość delikatnego przygotowania się do danego sezonu i w ten sposób zapobiec wpływom wywołującym choroby każdej z pór roku czyli: wiosną - Wiatru, latem - Gorąca, jesienią - Suchości, zimą - Zimna.

Wkrótce napiszę więcej o porach roku w tym i o nadchodzącej wiośnie.

Być może zainteresują Cię inne wpisy o podobnej tematyce:

Wstęp do Tradycyjnej Medycyny Chińskiej Dynia

Komentarze:

19-10-2014 14:04 | autor: Ingeborg
Od lat interesuję się medycyną a zatem kuchnią chińską. Wiem dosyĆ dużo na ten temat, ale nie mam pojęcia czy wysokie ciśnienie to nadmiar czy niedomiar energii w meridianie serca i jelita cienkiego. Pytanie czy mam stosowaĆ przyprawy raczej zimne, lub gorące zamiast neutralnych. Podpowiedź, mam powiększoną śledzionę (drewno)?
Pzepraszam za duże Ć, małe jest nieaktywne na moim laptopie
21-10-2014 09:39 | autor: Dosia

Wysokie ciśnienie może wynikać z nadmiaru i z niedoboru w organiźmie. Za mało danych, by wydać opinię ;)

26-02-2013 18:36 | autor: Caroline
Świetny blog!!!!!!!!!!!!!
Mam pytanie ...Kiedy dokładnie zaczyna się wiosna według TMC?
21 marca ?????????????
Pozdrawiam :)
26-02-2013 19:52 | autor: Dosia

Dziekuję :)
Wiosna chińska rozpoczęła się w połowie lutego.

06-02-2013 17:46 | autor: Kinga Roszczyniała
Dosia, dziękuję że dzielisz się z Nami wiedzą :)). Z przyjemnością będę czytać :).
06-02-2013 23:38 | autor: Dosia

Kinga,
miło mi :)

Napisz komentarz:

Imię / nick:
Adres e-mail: (nie będzie publikowany)
Treść: