blog.tmch.pl

Zupa dyniowo-soczewicowa

Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.

Dynia

Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...

Dyniowy krem z wędzonym twarogiem

Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.

Prosty chleb pieczony wg 5 przemian

Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.

Tabele produktów żywnościowych

Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.

Pizza wg 5 przemian

Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.

Poori

Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).

Dal - zupa soczewicowa

Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.

Placek z warzywami wg 5 przemian

Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.

Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian

Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.

Pasta orzechowo - pieczarkowa wg 5 przemian

08-03-2013 08:04 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 1
Pasta orzechowo - pieczarkowa wg 5 przemian

Zamiast wędlin, serów itp. proponuję pasty i pasztety do pieczywa. Ponieważ przygotowujemy je własnoręcznie, są całkowicie wolne od konserwantów i polepszaczy smaku. Nie zawierają nadmiaru soli, co jest bardzo ważne, szczególnie dla ludzi w średnim i starszym wieku. Dzisiejsza propozycja , to naprawdę smaczna (ma bardzo ciekawy smak) i błyskawiczna pasta do naleśników, pasztecików i pieczywa. Dobrze komponuje się z ostrymi kiełkami rzodkiewki, które poprawiają jej przyswajalność.

czytaj całość

Placek z warzywami wg 5 przemian

27-02-2013 22:42 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 3
Placek z warzywami wg 5 przemian

Ponieważ wierzę, że gotowane posiłki powinny być podstawą naszej diety, to gotuję co dzień, czasem od rana do wieczora.
W piętnastominutowej przerwie między pacjentami wstawiam chleb do piekarnika lub obieram warzywa na zupę. Chociaż jestem gospodynią od ponad dwudziestu lat, to nigdy w pełni nie zaakceptowałam swojej roli. Mimo niemałych starań nadal kiepsko sobie radzę z codzienną rutyną. Czasem aby w ogóle zachęcić się do wejścia do kuchni, wyszukuję jakąś potrawę, która ucieszy moje oczy i da odrobinę frajdy twórcy-odkrywcy. Dziś moją zabawą było układanie kratki na placku.
Ciasto do placka można zrobić takie jak na pizzę (przepis tutaj) lub zastosować poniższy przepis.

czytaj całość