blog.tmch.pl

Zupa dyniowo-soczewicowa

Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.

Dynia

Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...

Dyniowy krem z wędzonym twarogiem

Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.

Prosty chleb pieczony wg 5 przemian

Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.

Tabele produktów żywnościowych

Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.

Pizza wg 5 przemian

Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.

Poori

Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).

Dal - zupa soczewicowa

Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.

Placek z warzywami wg 5 przemian

Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.

Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian

Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.

08-03-2013 08:04 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 1

Zamiast wędlin, serów itp. proponuję pasty i pasztety do pieczywa. Ponieważ przygotowujemy je własnoręcznie, są całkowicie wolne od konserwantów i polepszaczy smaku. Nie zawierają nadmiaru soli, co jest bardzo ważne, szczególnie dla ludzi w średnim i starszym wieku. Dzisiejsza propozycja , to naprawdę smaczna (ma bardzo ciekawy smak) i błyskawiczna pasta do naleśników, pasztecików i pieczywa. Dobrze komponuje się z ostrymi kiełkami rzodkiewki, które poprawiają jej przyswajalność.

 

Pasta orzechowo - pieczarkowa wg 5 przemian

składniki:

ok ćwierć kg pieczarek
1/2 szklanki wyłuskanych i lekko podprażonech orzechów włoskich
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
sok z cytryny do smaku
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
kilka łyżek oleju z orzechów włoskich lub innego nie rafonowanego
kiełki rzodkiewki

przygotowanie:

Lekko prażę orzechy,
wlewam olej, wrzucam pokrojone pieczarki, mieszam,
pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, imbir, pieprz,
przyprawiam solą - duszę pod przykryciem,
dodaję soku z cytryny,
kozieradkę
na koniec miód.

 

 

Pastę jeszcze ciepłą rozdrabniam w malakserze.
Smarowidło przechowuję 1-2 dni w słoiku, wierzch zalewając olejem z orzechów włoskich (pięknie pachnie).

Orzechy są ciepłe, a prażenie oprócz tego, że czyni je lżej strawnymi wzmacnia ich naturę. Pieczarki zaś są chłodne i mocno nawilżające. Łącząc oba produkty działamy silnie na element Ziemi ale także na Płuca i Jelito Grube, wzbogacamy też naszą esencję, czyli dotykamy Przemiany Wody. Taki pokarm jest świetny dla osób 'wysuszonych' z pęknięciami na języku, niedowagą, zaparciami.

Dzięki dodatkowi orzechów włoskich pasta:

  • nie jest wychładzająca - jest neutralna, a nawet lekko ciepła;
  • przeciwdziała zaparciom wynikającym z suchości;
  • wzbogaca Esencję;
  • działa również na korzeń yang;
  • w wypadku wilgotnej konstytucji sporadycznie
    i umiarkowaną ilość
    .

Być może zainteresują Cię inne wpisy o podobnej tematyce:

Na śniadanie - orkiszowa manna Na śniadanie - kasza jaglana z musem Zupa soczewicowo - pieczarkowa wg 5 przemian Paprykarz jaglano-sojowy wg 5 przemian Placek z warzywami wg 5 przemian

Komentarze:

17-04-2013 09:35 | autor: Basia
o proszę :) fejsbuk nie pokazał, wchodzę a tutaj nowe smaczne przepisy. super, lubię pasty a humus mi się lekko przejadł ostatnio ;)

Napisz komentarz:

Imię / nick:
Adres e-mail: (nie będzie publikowany)
Treść: