Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.
Zamiast wędlin, serów itp. proponuję pasty i pasztety do pieczywa. Ponieważ przygotowujemy je własnoręcznie, są całkowicie wolne od konserwantów i polepszaczy smaku. Nie zawierają nadmiaru soli, co jest bardzo ważne, szczególnie dla ludzi w średnim i starszym wieku. Dzisiejsza propozycja , to naprawdę smaczna (ma bardzo ciekawy smak) i błyskawiczna pasta do naleśników, pasztecików i pieczywa. Dobrze komponuje się z ostrymi kiełkami rzodkiewki, które poprawiają jej przyswajalność.
Pasta orzechowo - pieczarkowa wg 5 przemian
składniki:
ok ćwierć kg pieczarek
1/2 szklanki wyłuskanych i lekko podprażonech orzechów włoskich
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
sok z cytryny do smaku
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
kilka łyżek oleju z orzechów włoskich lub innego nie rafonowanego
kiełki rzodkiewki
Lekko prażę orzechy,
wlewam olej, wrzucam pokrojone pieczarki, mieszam,
pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, imbir, pieprz,
przyprawiam solą - duszę pod przykryciem,
dodaję soku z cytryny,
kozieradkę
na koniec miód.
Pastę jeszcze ciepłą rozdrabniam w malakserze.
Smarowidło przechowuję 1-2 dni w słoiku, wierzch zalewając olejem z orzechów włoskich (pięknie pachnie).
Orzechy są ciepłe, a prażenie oprócz tego, że czyni je lżej strawnymi wzmacnia ich naturę. Pieczarki zaś są chłodne i mocno nawilżające. Łącząc oba produkty działamy silnie na element Ziemi ale także na Płuca i Jelito Grube, wzbogacamy też naszą esencję, czyli dotykamy Przemiany Wody. Taki pokarm jest świetny dla osób 'wysuszonych' z pęknięciami na języku, niedowagą, zaparciami.
Dzięki dodatkowi orzechów włoskich pasta:
- nie jest wychładzająca - jest neutralna, a nawet lekko ciepła;
- przeciwdziała zaparciom wynikającym z suchości;
- wzbogaca Esencję;
- działa również na korzeń yang;
-
w wypadku wilgotnej konstytucji sporadycznie
i umiarkowaną ilość.