Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.
Dynia jest 'zdrowa', to powszechnie znana prawda. Patrząc na nią z punktu widzenia wiedzy zachodniej dynia ma sporo karotenu, witaminy z grupy B, zawiera dobroczynny dla jelit błonnik, szereg mikroelementów, a dodatkowo jest niskokaloryczna.
Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne, olbrzymia jest nieco chłodniejsza, hokkaido cieplejsza.
Dynię możemy przygotować na różne sposoby, pieczona lub w postaci zupy z ciepłymi, aromatycznymi przyprawami będzie wzmacniać nasze Centrum czyli Śledzionę i Żołądek. To wspaniałe warzywo odżywi nasze Qi, wesprze odbudowę krwi, a także wzmocni Jin Ye, czyli wewnętrzne płyny.
Jeśli dynię przygotujemy na sposób yin czyli gotowaną chłodnymi warzywami i doprawioną takimiż ziołami, wtedy będzie miała działanie wyraźnie odświeżające, usuwające gorąco z naszego wnętrza z silniejszym nastawieniem na nawilżenie wnętrza. Tego typu dania będą dobre dla osób z gorącym żołądkiem, bardzo ruchliwych, pobudliwych, mających nienaturalnie czerwone usta.
Jeżeli należymy do grupy bladoustych, mamy skłonność do zastojów pokarmowych, odczucia przepełnienia pod zebrami warto abyśmy przyprawili dynię na sposób nieco cieplejszy używając czarnej gorczycy, świeżego imbiru, kuminu. Jednak pamiętajmy, że nawet mając dosyć chłodną konstytucję nie możemy przesadzać z ogrzewającymi posiłkami, wzmacnianie aspektów yang w organizmie musi zachodzić harmonijnie czyli powoli i przez dłuższy czas. Duży ogień (gorące pożywienie) szybko spala substancję (krew, wewnętrzne płyny, yin), niewielki płomień przyjemnie grzeje przez długi czas.
Pestki dyni, to nasza europejska przekąska ale jednocześnie cenny lek w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Nan Gua Zi, bo taką nazwę noszą pestki dyni w ziołolecznictwie chińskim, wraz z innymi ziołami jest świetnym środkiem przeciw pasożytniczym. Ich smak jest słodki, lekko gorzki, a termika neutralna. Oprócz zdolności wydalania pasożytów (tasiemce, obleńce, przywry) i łagodzenia bólu związanego z nimi, pestki dyni poprawiają metabolizm płynów. Zalecany dla kobiet po porodzie w celu pobudzenia laktacji i uwolnienia zastałych płynów w postaci obrzęków stóp i dłoni.
Biorąc pod uwagę powyższe właściwości pestek dyni, oczywistym staje się wykorzystywanie ich w profilaktyce zdrowia prostaty u mężczyzn.
Komentarze:
Orzechy i pestki są bardzo odżywcze, a w związku z tym ciężej strawne. Przy osłabionym trawieniu mogą pojawiać się takie obwiawy - czyli to produkowanie nowej wilgoci. Orzechy i pestki warto lekko podprażyć przed spożyciem i jeść je tylko w bardzo małych ilosciach.
"trawienie".... czyli co? czy ślina? ziemia => żołądek? niedokwaśność? nie dość ciepły?
a może ogień? i wchłanianie/praca enzymów/żyjątek w jelicie cienkim? (to bez sensu, nie mam objawów nadmiaru gorąca, raczej zaśluzowany wychłodzony metal).
Zastanawiam się nad naturą dyni, gdyż w wielu źródłach spotkałem się że jest dobra przy nadmiarze śluzu, jednak działań możliwych jest kilka. Jeśli wpływa na wydzielanie nowej wilgoci, to znaczy że po prostu wpływa na "rozrzedzanie go", więc i ułatwia przez to usuwanie? Nie działa więc wychładzająco jak alkohol? (przez wyprowadzanie ciepła na zewnątrz?)
Można uogólniać jesli to ma sens.
Wszystykie nasiona/orzechy są tłuste, aby trawić tłuszcze potrzebujemy dobrej jakości żółci. Jeśli danego pokarmu nie trawimy należycie powstaje jakaś forma wilgoci. Stąd moje uogólnienie na potrzeby przykładu.
Wilgoć leczy się produktami aromatycznymi, one ją transformują. Nasiona dyni są z natury neutralne w stronę ciepłego i wskazane u osób z wilgocią, jednak jak wszystkie odżywcze pokarmy w małych ilościach (kluczowa informacja) i najlepiej w towarzystwie produków aromatycznych i wiatropędnych (np. nasiona kopru włoskiego przy chłodnej konstytucji). To co jest odżywcze jest ciężkie, co ciężkie ma skłonność to opadania na dno i do stagnacji, stąd w/w połączenia.