Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.
Zupa dyniowo-soczewicowa
Dynia
Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...
Dyniowy krem z wędzonym twarogiem
Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.
Prosty chleb pieczony wg 5 przemian
Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.
Tabele produktów żywnościowych
Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.
Pizza wg 5 przemian
Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.
Poori
Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).
Dal - zupa soczewicowa
Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.
Placek z warzywami wg 5 przemian
Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.
Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian
Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.
Mapa strony
Wpisy
- Jajka
- Na śniadanie - orkiszowa manna
- Na śniadanie - kasza jaglana z musem
- Pasta orzechowo - pieczarkowa wg 5 przemian
- Zupa soczewicowo - pieczarkowa wg 5 przemian
- Paprykarz jaglano-sojowy wg 5 przemian
- Placek z warzywami wg 5 przemian
- Wstęp do Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
- Dal z kapustą - zupa soczewicowa wg 5 przemian
- Poori - indyjskie, nadymające się placki wg 5 przemian
- Chleb pieczony i jedzony wg 5 przemian
- Pizza ze szpinakiem i jajkiem - 5 przemian
- Krem dyniowo-warzywny z wędzonym twarogiem
- Zupa dyniowo-soczewicowa
- Dynia
- Przedwiośnie - czas przejściowy - DOJO
- Początek
Kategorie
Tagi
- 5 przemian
- chleb
- ciasto drożdżowe
- czarnuszka
- dal
- dieta wg 5 przemian
- dietetyka
- dietetyka chińska
- dojo
- dynia
- graham
- jajka
- jing
- kasza jaglana
- kolendra
- kuchnia indyjska
- mąka
- medycyna chińska
- na słodko
- neutralne
- odżywianie
- orkisz
- orzechy
- orzechy włoskie
- owoce
- papryka
- pasta do chleba
- pieczarki
- pieczywo
- pizza
- początek
- pory roku
- przepisy wg 5 przemian
- psiankowate
- pszenica
- soczewica
- śniadanie
- teoria tmch
- tofu
- twaróg
- warzywo
- wiosna
- yang
- yin
- zboża
- ziemia
- zioła chińskie
- zupa