Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.
Na śniadanie - orkiszowa manna
19-03-2013 11:57 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 6
Niektórzy źle znoszą zwykłą pszenicę, ale orkisz dobrze im służy. Jego jedyną wadą jest wysoka cena.
W dzieciństwie często karmiono mnie słodkimi zupami zbożowymi na mleku. Po takim daniu mogłam z powrotem wrócić do łóżka, zamiast ze świeżym umysłem przyswajać wiedzę w szkole. Teraz modyfikuję śniadania z przeszłości, unikam mleka odzwierzęcego i wzbogacam przyprawami. Takim daniem jest manna na mleku roślinnym z jabłkami i orzechami włoskimi.
Poori - indyjskie, nadymające się placki wg 5 przemian
17-02-2013 18:03 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 0
Uwielbiam pszenicę i kuchnię inspirowaną Indiami.
Dal (rozgotowana soczewica lub inne strączki) z warzywami zagryzany pieczywem, to mój przysmak.
Purisy z razowej mąki (użyłam orkiszowej i pszennej) robi się bardzo szybko. Mimo, że przygotowane w głębokim oleju, nie są ciężkie. Warunkiem jest wystarczające rozgrzanie tłuszczu na którym będą smażone. Aby były wartościowym dodatkiem do posiłku, a nie tylko smaczną przekąską trzeba użyć dobrej jakości oleju i mąki do ich przygotowania.