Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.
Na śniadanie - orkiszowa manna
19-03-2013 11:57 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 6
Niektórzy źle znoszą zwykłą pszenicę, ale orkisz dobrze im służy. Jego jedyną wadą jest wysoka cena.
W dzieciństwie często karmiono mnie słodkimi zupami zbożowymi na mleku. Po takim daniu mogłam z powrotem wrócić do łóżka, zamiast ze świeżym umysłem przyswajać wiedzę w szkole. Teraz modyfikuję śniadania z przeszłości, unikam mleka odzwierzęcego i wzbogacam przyprawami. Takim daniem jest manna na mleku roślinnym z jabłkami i orzechami włoskimi.
Na śniadanie - kasza jaglana z musem
18-03-2013 13:01 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 8
Co jecie na śniadanie? A może w ogóle pomijacie ten posiłek?
Nie tylko w dietetyce Tradycyjnej Medycyny Chińskiej uważa się, że śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia. Dlaczego tak jest i jakie są konsekwencje ignorowania tej prawdy?
W teorii obiegu energii w ciele wg zegara narządów poranek aż do południa, to okres maksymalnej aktywności układu trawiennego. W tym czasie najłatwiej i najszybciej przyswoimy składniki odżywcze z pożywienia, dlatego budując swój jadłospis umieśćmy w tych porach środek ciężkości naszych posiłków.
Pasta orzechowo - pieczarkowa wg 5 przemian
08-03-2013 08:04 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 1Zamiast wędlin, serów itp. proponuję pasty i pasztety do pieczywa. Ponieważ przygotowujemy je własnoręcznie, są całkowicie wolne od konserwantów i polepszaczy smaku. Nie zawierają nadmiaru soli, co jest bardzo ważne, szczególnie dla ludzi w średnim i starszym wieku. Dzisiejsza propozycja , to naprawdę smaczna (ma bardzo ciekawy smak) i błyskawiczna pasta do naleśników, pasztecików i pieczywa. Dobrze komponuje się z ostrymi kiełkami rzodkiewki, które poprawiają jej przyswajalność.
Zupa soczewicowo - pieczarkowa wg 5 przemian
03-03-2013 11:58 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 1Tematem dzisiejszego wpisu jest zupa, a właściwie pożywny eintopf. Przepis dostałam kilka lat temu od mojej przyjaciółki. Zupa jest pyszna, więc zagościła na stałe w moim jadłospisie.
Lubię mieć ugotowany garnek pożywnej zupy, np. takiej jak ta. Kiedy jestem zapracowana mogę jeść ją nawet przez cały dzień. Zmieniam tylko dodatki, rano jem z pieczywem, a pod wieczór z dużą garścią zieleniny.
Paprykarz jaglano-sojowy wg 5 przemian
28-02-2013 09:54 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 4W weekendy i swięta wraz z domownikami robimy sobie dopołudniowe sesje jogiczne, których dopełnieniem jest pyszne biesiadne śniadanko.
Ponieważ przed ćwiczeniami nie można jeść, ograniczamy się do porannego congee (tradycyjny kleik z ryżu lub innego zboża, wiecej napiszę o nim w osobnym poście).
Po kilku godzinach asan, pranajam i medytacji nasz głód jest mocno zaostrzony, dlatego składniki na drugie śniadanie przygotowuję poprzedniego dnia. Obowiazkową częścią tego posiłku jest ciepłe danie, pieczywo i dodatek conajmniej jednej pasty.