Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.
Zupa dyniowo-soczewicowa
Dynia
Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...
Dyniowy krem z wędzonym twarogiem
Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.
Prosty chleb pieczony wg 5 przemian
Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.
Tabele produktów żywnościowych
Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.
Pizza wg 5 przemian
Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.
Poori
Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).
Dal - zupa soczewicowa
Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.
Placek z warzywami wg 5 przemian
Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.
Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian
Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.
Placek z warzywami wg 5 przemian
27-02-2013 22:42 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 3
Ponieważ wierzę, że gotowane posiłki powinny być podstawą naszej diety, to gotuję co dzień, czasem od rana do wieczora.
W piętnastominutowej przerwie między pacjentami wstawiam chleb do piekarnika lub obieram warzywa na zupę. Chociaż jestem gospodynią od ponad dwudziestu lat, to nigdy w pełni nie zaakceptowałam swojej roli. Mimo niemałych starań nadal kiepsko sobie radzę z codzienną rutyną. Czasem aby w ogóle zachęcić się do wejścia do kuchni, wyszukuję jakąś potrawę, która ucieszy moje oczy i da odrobinę frajdy twórcy-odkrywcy. Dziś moją zabawą było układanie kratki na placku.
Ciasto do placka można zrobić takie jak na pizzę (przepis tutaj) lub zastosować poniższy przepis.
Dal z kapustą - zupa soczewicowa wg 5 przemian
17-02-2013 21:48 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 3
Czasem brakuje inwencji (na nowej diecie) na proste rozgrzewające pożywienie. Poniższą rozgrzewającą zupę dedykuję wszystkim wegetarianom i moim wychłodzonym pacjentkom. Dal świetnie smakuje z purisami z poprzedniego przepisu.
Kuchnia indyjska jako jedyna posiada bezmiesną tradycję żywieniową, warto się nią inspirować. W oryginalnych przepisach jest zwykle za dużo chili, ja ograniczam się do jednego zielonego chili (lub kilku szczypt suszonego) na cały garnek.
Poori - indyjskie, nadymające się placki wg 5 przemian
17-02-2013 18:03 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 0
Uwielbiam pszenicę i kuchnię inspirowaną Indiami.
Dal (rozgotowana soczewica lub inne strączki) z warzywami zagryzany pieczywem, to mój przysmak.
Purisy z razowej mąki (użyłam orkiszowej i pszennej) robi się bardzo szybko. Mimo, że przygotowane w głębokim oleju, nie są ciężkie. Warunkiem jest wystarczające rozgrzanie tłuszczu na którym będą smażone. Aby były wartościowym dodatkiem do posiłku, a nie tylko smaczną przekąską trzeba użyć dobrej jakości oleju i mąki do ich przygotowania.
Chleb pieczony i jedzony wg 5 przemian
16-02-2013 21:20 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 2
Przepisem o chlebie robię wstęp do małego cyklu o zbożach w naszej diecie.
Temat węglowodanów budzi trwogę zwłaszcza u osób ze skłonnością do nadwagi. Ja postaram się przybliżyć wam sposoby spożywania ich bez obawy, że uczynicie swój organizm jeszcze bardziej wilgotnym i podatnym na zatrzymywanie się wody w nim.
Poniżej podaję najprostszy przepis, który zawsze się sprawdza. Można potraktować go jako podstawę - bazę, eksperymentując z rodzajami mąki, ziołami i ziarnami.
Pizza ze szpinakiem i jajkiem - 5 przemian
10-02-2013 00:48 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 3
Uwielbiam dobrze przyrządzoną pizzę. W pomidorowym sezonie jest to moje częste danie. Kiedy przygotowuję ją sama mam pewność, że użyłam dobrej jakości składników. A ponieważ przyrządzam ją z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw, to nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.
Poniżej podaję przepis na ciasto, sos i nadzienie. To ostatnie oczywiście zmienia się jak w kalejdoskopie w zależności od sezonu i chwilowych upodobań.