Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.
Czasem brakuje inwencji (na nowej diecie) na proste rozgrzewające pożywienie. Poniższą rozgrzewającą zupę dedykuję wszystkim wegetarianom i moim wychłodzonym pacjentkom. Dal świetnie smakuje z purisami z poprzedniego przepisu.
Kuchnia indyjska jako jedyna posiada bezmiesną tradycję żywieniową, warto się nią inspirować. W oryginalnych przepisach jest zwykle za dużo chili, ja ograniczam się do jednego zielonego chili (lub kilku szczypt suszonego) na cały garnek.
Dal z kapustą - zupa soczewicowa wg 5 przemian
Składniki na 4-6 porcji:
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
3 łyżki ghee (sklarowane masło)
1,5 szklanki pokrojonej w kostkę kapusty pekińskiej
1,5 szklanki mleka kokosowego
2 ząbki czosnku
1 pokrojona w kostkę cebula
1 świeże chili zielone - oczyszczone z pestek i posiekane
1 łyżeczka kuminu
2 łyżeczki świeżego imbiru
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 szklanki wywaru z warzyw
sól
1 szklanka posiekanych i obranych ze skórki pomidorów
sok z cytryny do smaku
pęczek zielonej kolendry lub 2 łyżki suszonej
ew. kilka łyżek jogurtu naturalnego
świeży pomidor pokrojony w ósemki - ja używam lekko przysmazony na ghee
Do przygotowania zupy mozna użyć olej, jednak nic nie zastapi armatu sklarowanego masła.
na roztopione ghee wrzucam
cebulę, czosnek, imbir, chili mieszam nie pozwalając się zrumienić cebuli
dokładam soczewicę, mieszam
dodaję kilka kropel cytryny, mieszam
kozieradkę, kurkumę i garam masalę, szybko mieszam
dokładam warzywa
następnie kumin,
1-2 szklanki wody
po chwili dokładam pomidory i duszę pod przykryciem ok pół godziny
Uzupełniam płyn gorącym wywarem z warzyw.
Wlewam mleczko kokosowe,
doprawiam świeżym pieprzem
solą.
Dekoruję świeżą kolendrą i pomidorami, ew. jogurtem.
- Soczewica jest energetycznie neutralna, pomidory i kapusta są chłodne i sprzyjają wytwarzaniu płynów, jednak dodatki przypraw czynią to danie rozgrzewającym.
- Osoby typu yang równiez mogą spożywać to danie, jednak koniecznie bez ostrych przypraw, za to z dodatkiem łyżki odświeżającego jogurtu.
- Tego rodzaju zupy są doskonałe dla wegetarian i wszystkich osób z niedoborem Qi i Yang. Wzmacniają naszą odporność, chronią przed wpływem zimnych czynników atmosferycznych.
Komentarze:
Dziekuje ci bardzo, dodałas mi skrzydeł :*
I ja znam ten przepis :)
Dziękuję :) Sama robię, nie zawsze dobrze wychodzą, ale uczę się.
A propos przepisów na dale, to mam jeden od ciebie, który uwielbiam, niebawem go zrobię i umieszczę tutaj.
Można ją użyć, ale kolor i struktura będą inne.
Zielona soczewica ma brzydszy kolor po ugotowaniu ;) I inną strukturę ze wzgkędu na skórkę. Wymaga też dłuższego gotowania.