blog.tmch.pl

Zupa dyniowo-soczewicowa

Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.

Dynia

Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...

Dyniowy krem z wędzonym twarogiem

Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.

Prosty chleb pieczony wg 5 przemian

Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.

Tabele produktów żywnościowych

Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.

Pizza wg 5 przemian

Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.

Poori

Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).

Dal - zupa soczewicowa

Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.

Placek z warzywami wg 5 przemian

Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.

Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian

Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.

17-02-2013 21:48 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 3

yang

Dal z kapustą czyli zupa soczewicowa wg 5 przemianCzasem brakuje inwencji (na nowej diecie) na proste rozgrzewające pożywienie. Poniższą rozgrzewającą zupę dedykuję wszystkim wegetarianom i moim wychłodzonym pacjentkom.  Dal świetnie smakuje z purisami z poprzedniego przepisu.

Kuchnia indyjska jako jedyna posiada bezmiesną tradycję żywieniową, warto się nią inspirować. W oryginalnych przepisach jest zwykle za dużo chili, ja ograniczam się do jednego zielonego chili (lub kilku szczypt suszonego) na cały garnek.

 

 

Dal z kapustą - zupa soczewicowa wg 5 przemian

Składniki na 4-6 porcji:

1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
3 łyżki  ghee (sklarowane masło)
1,5 szklanki pokrojonej w kostkę kapusty pekińskiej
1,5 szklanki mleka kokosowego
2 ząbki czosnku
1 pokrojona w kostkę cebula
1 świeże chili zielone - oczyszczone z pestek i posiekane
1 łyżeczka kuminu
2 łyżeczki świeżego imbiru
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 szklanki wywaru z warzyw
sól
1 szklanka posiekanych i obranych ze skórki pomidorów
sok z cytryny do smaku
pęczek zielonej kolendry lub 2 łyżki suszonej
ew. kilka łyżek jogurtu naturalnego
świeży pomidor pokrojony w ósemki  - ja używam lekko przysmazony na ghee

Do przygotowania zupy mozna użyć olej, jednak nic nie zastapi armatu sklarowanego masła.
na roztopione ghee wrzucam
cebulę, czosnek, imbir, chili mieszam nie pozwalając się zrumienić cebuli
dokładam soczewicę, mieszam
dodaję kilka kropel cytryny, mieszam
kozieradkę, kurkumę i garam masalę, szybko mieszam
dokładam warzywa
następnie kumin,
1-2 szklanki wody
po chwili dokładam pomidory i duszę pod przykryciem ok pół godziny
Uzupełniam płyn gorącym wywarem z warzyw.
Wlewam mleczko kokosowe,
doprawiam świeżym pieprzem
solą.
Dekoruję świeżą kolendrą i pomidorami, ew. jogurtem.

Warto zapamiętać:

  • Soczewica jest energetycznie neutralna, pomidory i kapusta są chłodne i sprzyjają wytwarzaniu płynów, jednak dodatki przypraw czynią to danie rozgrzewającym.
  • Osoby typu yang równiez mogą spożywać to danie, jednak koniecznie bez ostrych przypraw, za to z dodatkiem łyżki odświeżającego jogurtu.
  • Tego rodzaju zupy są doskonałe dla wegetarian i wszystkich osób z niedoborem Qi i Yang. Wzmacniają naszą odporność, chronią przed wpływem zimnych czynników atmosferycznych.

Być może zainteresują Cię inne wpisy o podobnej tematyce:

Na śniadanie - orkiszowa manna Na śniadanie - kasza jaglana z musem Pasta orzechowo - pieczarkowa wg 5 przemian Zupa soczewicowo - pieczarkowa wg 5 przemian Paprykarz jaglano-sojowy wg 5 przemian

Komentarze:

27-10-2019 22:47 | autor: Agnieszka
Czy może być też zielona soczewica?
28-10-2019 08:37 | autor: Dosia

Można ją użyć, ale kolor i struktura będą inne.
Zielona soczewica ma brzydszy kolor po ugotowaniu ;) I inną strukturę ze wzgkędu na skórkę. Wymaga też dłuższego gotowania.
 

18-02-2013 14:02 | autor: Akasia :)
Dosiu, swietne wychodza Ci zdjecia! Piekne aranzacje i wcale Ci nie slodze :)
18-02-2013 14:14 | autor: Dosia

Dziekuje ci bardzo, dodałas mi skrzydeł :*

18-02-2013 13:44 | autor: Akasia :)
Dosiu, masz takie piekne zdjecia na tym blogu!!! Sama je robisz?
I ja znam ten przepis :)
18-02-2013 13:58 | autor: Dosia

Dziękuję :) Sama robię, nie zawsze dobrze wychodzą, ale uczę się.
A propos przepisów na dale, to mam jeden od ciebie, który uwielbiam, niebawem go zrobię i umieszczę tutaj.

Napisz komentarz:

Imię / nick:
Adres e-mail: (nie będzie publikowany)
Treść: