blog.tmch.pl

Zupa dyniowo-soczewicowa

Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.

Dynia

Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...

Dyniowy krem z wędzonym twarogiem

Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.

Prosty chleb pieczony wg 5 przemian

Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.

Tabele produktów żywnościowych

Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.

Pizza wg 5 przemian

Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.

Poori

Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).

Dal - zupa soczewicowa

Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.

Placek z warzywami wg 5 przemian

Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.

Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian

Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.

27-02-2013 22:42 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 3

Ponieważ wierzę, że gotowane posiłki powinny być podstawą naszej diety, to gotuję co dzień, czasem od rana do wieczora.
W piętnastominutowej przerwie między pacjentami wstawiam chleb do piekarnika lub obieram warzywa na zupę. Chociaż jestem gospodynią od ponad dwudziestu lat, to nigdy w pełni nie zaakceptowałam swojej roli. Mimo niemałych starań nadal kiepsko sobie radzę z codzienną rutyną. Czasem aby w ogóle zachęcić się do wejścia do kuchni, wyszukuję jakąś potrawę, która ucieszy moje oczy i da odrobinę frajdy twórcy-odkrywcy. Dziś moją zabawą było układanie kratki na placku.
Ciasto do placka można zrobić takie jak na pizzę (przepis tutaj) lub zastosować poniższy przepis.

Placek z warzywami korzeniowymi i sosem cebulowym

składniki na ok. 30 cm tortownicę

na ciasto:

2,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej drobno mielonej (typ 1850)
3 łyżki jogurtu (przy nietolerancji nabiału można zastąpić roślinnym lub pominąć)
3 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka słodu/miodu/cukru nierafinowanego
1 łyżka ziaren kolendry (zmiażdżonych w moździeżu)
2 łyżki ghee lub oleju, jednak ghee ma swój cudowny aromat
ok. 2 łyżeczki soli

na nadzienie:

50 dag  marchewki (rozdrobniona na tarce o dużych oczkach)
korzeń pietruszki - połowa objętości marchewki (rozdrobniony na tarce o dużych oczkach)
bulwa selera - połowa objętości marchewki (rozdrobniona na tarce o dużych oczkach)
1 por krojony na półplasterki
pęczek świeżej naci kolendry lub 2 łyzki suszonej (rozdrobniony)
mąka ryżowa lub inna
2 jajka (opcjonalnie)
1/4 szklanki białego wina
1/4 łyżeczki pieprzu
szczypta kurkumy
sól, sos sojowy
odrobina słodu
ghee lub olej do smażenia

na sos:

4 obrane i pokrojone w piórka cebule
2-3 łyżki musztardy Dijon
sok z małej cytryny
kilka łyżek sosu sojowego
sól
1 łyżeczka słodu/miodu/cukru nierafinowanego
oliwa z oliwek
mąka ryżowa lub inna
szczypta kurkumy

Ciasto:
do pół szklanki wody
wsypuję łyżkę mąki - mieszam,
dorzucam szczyptę kurkumy - mieszam
dokładam drożdże i słód, mieszam do rozpuszczenia drożdży, odstawiam na 20 min. do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki dodaję jogurt, dokładnie łączę z mąką
dodaję kurkumę, mieszam,
wlewam zaczyn, ghee i mieszam
kolendrę, mieszam
w razie potrzeby dolewam wody, solę i wyrabiam ciasto aż będzie sprężyste. Następnie odstawiam je na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
Ciasto rośnie, a ja nagrzewam piekarnik do 180 stopni.

Po wyrośnięciu wyrabiam je ponownie, cd nieco niżej.
Nadzienie:
Na ghee wrzucam warzywa, chwilę smażę,
dokładam pokrojony por i chwilę duszę,
dolewam trochę wody i mieszam kilkakrotnie, gotuję chwilę na małym ogniu i pod przykryciem, doprawiam solą i sosem sojowym
Dolewam wina, czekam do zawrzenia, dodaje kolendrę, zmniejszam gaz do minimum i duszę chwilę aż do wyparowania płynów.
Do wrzącej całości dorzucam kurkumę, mieszam,
doprawiam odrobina słodu (ew. dodaję 2 jajka).

Sos cebulowy:
Na oliwę
wrzucam pokrojoną cebulę i smażę aż się zeszkli i delikatnie zarumieni w kilku miejscach.
(cebula po obróbce termicznej przechodzi w przemianę ziemi, staje się słodka), zasypuję mąką, szybko mieszam
dokładam musztardę, mieszam,
solę, dolewam wodę i mieszam kilkakrotnie.
Dolewam soku z cytryny, czekam do zawrzenia, zmniejszam gaz do minimum i duszę chwilę aż do zgęstnienia sosu. Jeśli jest za gęsty dolewam nieco wrzątku.
Do wrzącej całości dorzucam kurkumę, mieszam,
łyżeczkę słodu.
Sos jest gotowy, można go zmiksować, ale ja lubię cebulowe piórka.

Placek:
Ciasto dzielę na 2 kawałki (3/4 i 1/4). Większą częścią wyklejam tortownicę, tworząc kilkucentymetrowy rant. Spód nakłuwam widelcem, wykładam farsz, posypuję słonecznikiem. Pozostałą część ciasta rozwałkowuję, kroję na paski ok. 1,5 cm i układam z nich wierzchnią plecionkę.

Placek wkładam do nagrzanego piekarnika (ok. 180°C) na środkowy ruszt. Piekę ok. 20-30 minut. Podaję z sosem cebulowym jako samodzielne danie.

  • Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę.
  • Jest odżywcze i nawilżające.
  • Duża ilość warzyw i zioła zawarte w placku działaja odtruwająco na naszą krew.
  • Jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardziej odświeżający i rozluźniający efekt, możemy zamiast kolendry użyć mięty.
  • Dodając jajka nasze nadzienie uczynimy bardziej zwartym, a potrawę silniej odżywczą i pasującą na główny posiłek.

Wiem, że niektórzy z moich czytelników nie tolerują ciasta z glutenem. Z myślą o nich następny placek przygotuję z mieszaniny mąki bezglutenowej.

Być może zainteresują Cię inne wpisy o podobnej tematyce:

Na śniadanie - orkiszowa manna Na śniadanie - kasza jaglana z musem Pasta orzechowo - pieczarkowa wg 5 przemian Zupa soczewicowo - pieczarkowa wg 5 przemian Paprykarz jaglano-sojowy wg 5 przemian

Komentarze:

03-03-2013 21:12 | autor: Akasia :)
Nie uzywalam, ale juz ja zamowilam sobie. Nie wiedzialam ze taka w proszku jest z dodatkiem maki...
03-03-2013 21:14 | autor: Dosia

Też bym nie przypuszczała. Chociaż Tomek zauważył, że podejrzanie puchnie po zalaniu wrzątkiem ;)

03-03-2013 14:18 | autor: Akasia :)
Placek zrobilam po swojemu - ciasto kruche, bezglutenowe, do nadzienia dodalam kaszy gryczanej, ale sos cebulowy zrobilam w calosci wg przepisu. Pyszny! Wszystko bylo pyszne.

Niestety, przy okazji przekonalam sie, ze kurkuma jest niestety mieszana z maka pszenna...
03-03-2013 21:09 | autor: Dosia

Ja będę jutro próbowała kolejnego wypieku z ciastem bezglutenowym. Szczerze mówiąc jeszcze żadna próba nie wyszła mi satysfakcjonująco ;)  Ale nie poddaję się!

Fajnie, ze smakował ci sos, to jeden z moich ulubionych, ja w ogóle lubię sosy.

Przykro mi z powodu kurkumy. Na szczęście można kupić suszoną w kłączach, nie wiem czy uzywałaś kiedys taką?

28-02-2013 09:04 | autor: Akasia :)
Czytając ten przepis, już na początku pomyślałam sobie "eee, maka orkiszowa, hmmm... ale w sumie to pestka - zrobię sobie ciasto kruche jak na quiche z maki ryżowo-tapiokowo-kukurydzianej, zamiast takiego typowego kulebiaczku!". Ale rozpłynęłam się, gdy przeczytałam ostatnie zdanie - "kochana Dosia, zrobi dla mnie następny placek!!!" <3
Poczekam z niecierpliwością na Twój następny przepis, ale w międzyczasie zrobię coś po swojemu, bo nie mogę się doczekać by spróbować Twojego sosu cebulowego! mlask
28-02-2013 09:22 | autor: Dosia

Ze względu na dijon sosik jest bardzo ciekawy :)

Napisz komentarz:

Imię / nick:
Adres e-mail: (nie będzie publikowany)
Treść: