Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.
Wiosenne dojo, to świetny czas na wykorzystanie ostatnich zimowych zapasów dyni.
Uwielbiam zupy kremy dlatego często będą sie pojawiały kremowe przepisy, dzisiaj jedna z wariacji na temat mojej ulubionej dyni. W tym warzywie lubię wszystko, jego niesamowity kolor - wszystkie odcienie żółcieni, konsystencję, możliwość przyprawiania na wiele sposobów, łatwość przechowywania przez długi czas. Nie podoba mi się tylko męczarnia przy obieraniu skóry, do tego zajęcia zdecydowanie warto zatrudnić kuchcika - osiłka ;)
Zupa dyniowo - soczewicowa
składniki na ok 4-6 porcji:
dynia: ok 3 szklanki pokrojonej w kawałki - użyłam dyni z gatunku olbrzymich
soczewica czerwona - ok 1 szklanka
seler naciowy: 2 łodygi (lub kawałek korzenia)
marchew: 2-3 szt.
ziemniaki: 1-2 szt.
cebula: 1szt.
czosnek: 1-2 ząbki
nać pietruszki: 2 gałązki
sok z cytryny: ok 1 łyżka
tymianek: użyłam jedną podwójną gałazkę świeżego tymianku do gotowania, do posypania na wierzch ok. 1 łyżeczka bez łodyżki
kurkuma: 1 łyżeczka
liść laurowy: kilka szt.
oliwa: kilka łyżek
bulion warzywny: ok. 1 litr
ziele angielskie: kilka kuleczek
imbir: 1 - 1,5 łyżeczki startego na tarce o drobnych oczkach
pieprz: świeżo zmielony do smaku
sól: do smaku
- Do rozgrzanego garnka
- wlewam oliwę
- wrzucam posiekaną cebulę i czosnek, imbir, chwilę smażę ale nie dopuszczam do brązowienia
- smażące się warzywa solę i zalewam chłodną wodą
- po chwili, gdy woda się podgrzeje wrzucam nać pietruszki i sok z cytryny
- następnie kurkumę, liść laurowy i gałązkę tymianku
- teraz dodaję rozdrobnione warzywa i soczewicę
- a na koniec ziele angielskie i pieprz.
Całość gotuję pół godziny. Wyjmuję całe przyprawy, miksuję - zupa nadal jest dobrze ciepła.
- doprawiam świeżym tymiankiem
- miodem. Dolewam ciepły bulion warzywny.
Zupa jest gotowa do jedzenia. Z pełnoziarnistymi grzankami stanowi wartościowy posiłek. Idealnie sprawdza się jako ogrzewające danie zabrane do pracy lub szkoły.
Jeżeli jesteś osobą o ciepłej konstytucji, np. typ Gorąca i Wilgoci zmniejsz ilość ciepłych przypraw, dodaj trochę szałwii i sporo posiekanej świeżej rukoli.
Smak gorzki odprowadza wilgoć i usuwa gorąco.
Komentarze:
Chodzi o osobno ugotowany wywar z warzyw. Ale jak nie ma czasu, to można użyć jakiegoś sprawdzonego zamiennika instant.
Po fakcie proszę się pochwalić czy zupa spełniła oczekiwania :)