Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.
Zupa dyniowo-soczewicowa
Dynia
Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...
Dyniowy krem z wędzonym twarogiem
Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.
Prosty chleb pieczony wg 5 przemian
Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.
Tabele produktów żywnościowych
Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.
Pizza wg 5 przemian
Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.
Poori
Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).
Dal - zupa soczewicowa
Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.
Placek z warzywami wg 5 przemian
Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.
Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian
Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.
Uwielbiam mocno aromatyczne pożywienie, dlatego chętnie używam wędzonych produktów takich jak twaróg, oscypki, tofu, a nawet sól i paprykę.
Kontynuując temat dyni, proponuję kolejny krem z jej zawartością. Zupy kremy, to chyba najłatwiejszy rodzaj posiłków. Przygotowuje się je szybko (nie trzeba się starać przy krojeniu warzyw), są bardzo odżywcze i wbrew lękom witaminopiewców nie tracją ich wiele ;) Doskonałe jako szybki posiłek po którym nie mamy prawa czuć sie ociężale, bo szybko uzupełniają chi (energię) - są lekko strawne.
Krem dyniowo - warzywny z wędzonym twarogiem
składniki na ok 4-6 porcji:
dynia: ok 1 kg rozdrobnionej i bez skóry
cebula: 2 niewielkie
pietruszka: 1 szt.
seler: pół średniego
ziemniaki: 2 średnie
asafoetida: 1/3 łyżeczki
sól wędzona: do smaku
imbir: 0,5 łyżeczki
kumin: 1 łyżeczka
kolendra: 1/2 łyżeczki
liść laurowy: kilka sztuk (do dań z nutą indyjską uzywam liści curry lub laurowych indyjskich)
ghee (klarowane masło): kilka łyżek
amchur (lub sok z cytryny): do smaku, tyle aby przełamać mdły smak
otarta skórka z cytryny - mała ilość
słód (miód lub jakikolwiek cukier nierafinowany) - odrobina
bulion warzywny - ok 1 litr (może byc więcej/mniej w zależnosci od preferowanej konsystencji)
wędzony twaróg: po jednej czubatej łyżce na talerz
zielona kolendra: 1 pęczek (można użyć pietruszki)
Do rozgrzanego garnka
wkładam ghee. Kiedy jest rozpuszczone wrzucam
imbir, kumin, nasiona kolendry, posiekaną cebulę, asafoetidę - chwilę mieszam (nic nie może się przypalić, cebula ma być jedynie zeszlkona).
Następnie solę i zalewam wodą.
Gdy woda zacznie sie podgrzewać dodaję amchur i czekam
aż zawrze. Teraz dorzucam liście laurowe,
po chwili dokładam pokrojone w kostkę warzywa. Gotuję ok 30-40 minut.
Po ugotowaniu zupy miksuję jeszcze gorącą, rozcieńczam bulionem warzywnym i doprawiam
odrobiną słodu, tym samym kierując energię do Centrum, aby odżywić narządy przemiany Ziemi. Gotową zupę można ddoprawiam na talerzu:
świeżo mielonym pieprzem,
szczyptą wędzonej soli,
dużą ilością aromatycznej naci kolendy lub pietruszki
otartą skórką z cytryny
i wreszcie pysznym wędzonym twarogiem (weganie i osoby źle tolerujące mleko mogą użyć wędzonego tofu).
Jeśli zupa jest gotowana jako posiłek do termosu, to oczywiscie ostani obieg ma miejsce w garku, a nie na talerzu.
Zupa ma zrównoważony, łagodny smak.
Jeżeli będziesz ją gotować w chłodny dzień i tym samym potrzebujesz zjeść posiłek rozgrzewający, to wystarczy, że zwiększysz ilość imbiru i dodasz np. 1 zieloną chili (oczywiście bez pestek). Taka wersja smakuje wyśmienicie.
Osoby o gorącej konstytucji powinny zmniejszyć lub całkowicie usunąć imbir, a kolendrę zmieszać pół na pół z kiełkami lucerny.
Komentarze:
