blog.tmch.pl

Zupa dyniowo-soczewicowa

Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.

Dynia

Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...

Dyniowy krem z wędzonym twarogiem

Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.

Prosty chleb pieczony wg 5 przemian

Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.

Tabele produktów żywnościowych

Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.

Pizza wg 5 przemian

Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.

Poori

Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).

Dal - zupa soczewicowa

Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.

Placek z warzywami wg 5 przemian

Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.

Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian

Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.

19-03-2013 11:57 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 6

Niektórzy źle znoszą zwykłą pszenicę, ale orkisz dobrze im służy. Jego jedyną wadą jest wysoka cena.

W dzieciństwie często karmiono mnie słodkimi zupami zbożowymi na mleku. Po takim daniu mogłam z powrotem wrócić do łóżka, zamiast ze świeżym umysłem przyswajać wiedzę w szkole. Teraz modyfikuję śniadania z przeszłości, unikam mleka odzwierzęcego i wzbogacam przyprawami. Takim daniem jest manna na mleku roślinnym z jabłkami i orzechami włoskimi.

Orkiszowa manna z jabłkami, orzechami i cynamonem

Dokładne proporcje trzeba samemu wypraktykować. Mnie wychodzą trzy duże porcje z pół szklanki manny. Płynu daję 4-6 razy tyle co kaszki. Zużywam pół dużego jabłka na osobę i 2-3 orzechy dla każdego. Imbir - ok. pół łyżeczki na osobę.

 

 



 

Składniki:

orkiszowa manna
mleko migdałowe (przy dobrej tolerancji można użyć odzwierzęce, najlepiej kozie) - pół na pół z wodą
orzechy włoskie (najlepsze są świeżo wyłuskane)
rodzynki
słodkie jabłka
kiełki lnu
otarta skórka z pomarańczy (eko)
cynamon, imbir
masło
sól

Przygotowanie:

Do zimnej wody
wsypuję mannę, mieszając czekam aż się zagotuje
gdy całość wrzy
dokładam rodzynki, starte orzechy, jabłko, mleko, masło,
dodaję świeży imbir,
2 szczypty soli
wspuję kiełki lnu (lub inne)
wsypuję otartą skórkę, mieszam
doprawiam słodem i cynamonem.

Jeśli macie więcej czasu możecie podać kaszkę z przysmażonymi na maśle/ghee plasterkami jabłek.

Rozpuszczam masło, lekko oprószam cynamonem, układam plasterki jabłek i chwilę podsmażam aż staną miękkie i lekko rumiane. Układam je na wierzchu kaszki, całość polewam płynem pozostałym ze smażenia jabłek.

 

 

Tego typu śniadania przygotowuje się błyskakwicznie o ile oczywiście nabierzemy pewnej wprawy i mamy już odpowiednie wyczucie zadowalających nas proporcji.
Można zrobic niezliczona ilość kombinacji z różnymi owocami, orzechami i rodzajami zbóż. Sukcesywnie będę zamieszczała moje propozycje.

  • Orkisz jest cieplejszy od zwykłej pszenicy, bywa tolerowany przez osoby źle trawiace pszenicę
  • Odświeża krew, relaksuje wątrobę i układ nerwowy
  • Nadmiar szczególnie oczyszczonych zbóż powoduje ociężałość i stagnację trawienną, lekkie prażenie i dodatek aromatycznych przypraw przeciwdziała temu.
  • Idealne śniadanie dla napiętych, skorych do wpadanie w gniew osób
  • Jeśli widzisz u siebie objawy gorąca, użyj tylko niewielkie ilości ciepłych przypraw, ale nie pomijaj skórki z pomarańczy. Jest gorzka i przeciwdziała zastojowi, aktywizuje ruch energii w dół.

Być może zainteresują Cię inne wpisy o podobnej tematyce:

Na śniadanie - kasza jaglana z musem Pasta orzechowo - pieczarkowa wg 5 przemian Zupa soczewicowo - pieczarkowa wg 5 przemian Paprykarz jaglano-sojowy wg 5 przemian Placek z warzywami wg 5 przemian

Komentarze:

18-01-2014 09:32 | autor: margot
To będę zaglądać tu częściej
pozdrawiam
18-01-2014 09:33 | autor: Dosia

18-01-2014 09:00 | autor: margot
niedawno odkryłam ten fajny blog , szkoda ,,ze od dawna taki nieaktywny
18-01-2014 09:01 | autor: Dosia

Przez ostatni rok pochłonęły mnie sprawy osobiste ale zamierzam wrócić do prowadzenia bloga. Pozdrawiam serdecznie :)

13-12-2013 18:14 | autor: Lotus
Tak, prosimy o więcej przepisów :)
18-01-2014 09:08 | autor: Dosia

22-09-2013 12:48 | autor: gosia
Witaj :) jestem na progu gotowania wg pp. Na Twój blog trafiłam szukając tabeli żywności wg 5 smaków. Przeczytałam prawie wszystko co napisałaś, przepisy są pyszne. Gratuluję. Ostatni wpis jest w marcu, wielka byłaby szkoda, gdyby blog nie był kontynuowany. Pozdrawiam serdecznie życząc rozwoju na każdym polu :)
22-09-2013 14:22 | autor: Dosia

Dziękuję za miłe słowa :)
Powoli zbieram się do wznowiedzia aktywności.

08-05-2013 11:44 | autor: estetyczna
Nie wierzyłam w chińską, ale im dłużej stosuję się do jej zaleceń, tym lepiej się czuję :) Potwierdzam - orkisz jest niesamowicie smaczny i zdrowy! :)
18-01-2014 09:14 | autor: Dosia

19-03-2013 16:07 | autor: teenager ;)
przepyszna manna <3 zdrowa i smaczna ;D

Napisz komentarz:

Imię / nick:
Adres e-mail: (nie będzie publikowany)
Treść: