Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.
Niektórzy źle znoszą zwykłą pszenicę, ale orkisz dobrze im służy. Jego jedyną wadą jest wysoka cena.
W dzieciństwie często karmiono mnie słodkimi zupami zbożowymi na mleku. Po takim daniu mogłam z powrotem wrócić do łóżka, zamiast ze świeżym umysłem przyswajać wiedzę w szkole. Teraz modyfikuję śniadania z przeszłości, unikam mleka odzwierzęcego i wzbogacam przyprawami. Takim daniem jest manna na mleku roślinnym z jabłkami i orzechami włoskimi.
Orkiszowa manna z jabłkami, orzechami i cynamonem
Dokładne proporcje trzeba samemu wypraktykować. Mnie wychodzą trzy duże porcje z pół szklanki manny. Płynu daję 4-6 razy tyle co kaszki. Zużywam pół dużego jabłka na osobę i 2-3 orzechy dla każdego. Imbir - ok. pół łyżeczki na osobę.
Składniki:
orkiszowa manna
mleko migdałowe (przy dobrej tolerancji można użyć odzwierzęce, najlepiej kozie) - pół na pół z wodą
orzechy włoskie (najlepsze są świeżo wyłuskane)
rodzynki
słodkie jabłka
kiełki lnu
otarta skórka z pomarańczy (eko)
cynamon, imbir
masło
sól
Przygotowanie:
Do zimnej wody
wsypuję mannę, mieszając czekam aż się zagotuje
gdy całość wrzy
dokładam rodzynki, starte orzechy, jabłko, mleko, masło,
dodaję świeży imbir,
2 szczypty soli
wspuję kiełki lnu (lub inne)
wsypuję otartą skórkę, mieszam
doprawiam słodem i cynamonem.
Jeśli macie więcej czasu możecie podać kaszkę z przysmażonymi na maśle/ghee plasterkami jabłek.
Rozpuszczam masło, lekko oprószam cynamonem, układam plasterki jabłek i chwilę podsmażam aż staną miękkie i lekko rumiane. Układam je na wierzchu kaszki, całość polewam płynem pozostałym ze smażenia jabłek.
Tego typu śniadania przygotowuje się błyskakwicznie o ile oczywiście nabierzemy pewnej wprawy i mamy już odpowiednie wyczucie zadowalających nas proporcji.
Można zrobic niezliczona ilość kombinacji z różnymi owocami, orzechami i rodzajami zbóż. Sukcesywnie będę zamieszczała moje propozycje.
- Orkisz jest cieplejszy od zwykłej pszenicy, bywa tolerowany przez osoby źle trawiace pszenicę
- Odświeża krew, relaksuje wątrobę i układ nerwowy
- Nadmiar szczególnie oczyszczonych zbóż powoduje ociężałość i stagnację trawienną, lekkie prażenie i dodatek aromatycznych przypraw przeciwdziała temu.
- Idealne śniadanie dla napiętych, skorych do wpadanie w gniew osób
- Jeśli widzisz u siebie objawy gorąca, użyj tylko niewielkie ilości ciepłych przypraw, ale nie pomijaj skórki z pomarańczy. Jest gorzka i przeciwdziała zastojowi, aktywizuje ruch energii w dół.
Komentarze:
Przez ostatni rok pochłonęły mnie sprawy osobiste ale zamierzam wrócić do prowadzenia bloga. Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję za miłe słowa :)
Powoli zbieram się do wznowiedzia aktywności.
pozdrawiam