Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.
Tematem dzisiejszego wpisu jest zupa, a właściwie pożywny eintopf. Przepis dostałam kilka lat temu od mojej przyjaciółki. Zupa jest pyszna, więc zagościła na stałe w moim jadłospisie.
Lubię mieć ugotowany garnek pożywnej zupy, np. takiej jak ta. Kiedy jestem zapracowana mogę jeść ją nawet przez cały dzień. Zmieniam tylko dodatki, rano jem z pieczywem, a pod wieczór z dużą garścią zieleniny.
Zupa soczewicowo - pieczarkowa z kolendrą wg 5 przemian
Składniki na 4-6 porcji:
2 listki laurowe
ok. 2 litry wrzącej wody
ok. 1 litr bulionu warzywnego
2 marchewki
5 ziemniaków
30 dag pieczarek
3/4 szkl. czerwonej soczewicy
1/4 szkl. śmietanki/mleczka (od krowy, kozy lub roślinna)
1/3 szkl. pęczaku lub owsa,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
ziele angielskie,
1 łyżeczka ziaren kolendry,
trochę startego imbiru
sól, sos sojowy
pęczek zielonej kolendry
sok z 1/2 cytryny
wykonanie:
- Do wrzącej wody wkładam liście laurowe,
- dorzucam marchewkę pokrojoną w słupki, ziemniaki w kostkę i pieczarki w plasterki, soczewicę
- następnie kaszę, zmiażdżone ziarna kolendry, ziele ang., imbir
- solę i gotuję ok. 30-40 minut
- rozgrzewam patelnię
- wlewam oliwę
- dorzucam posiekaną cebulę i czosnek, smażę do miękkości na złocisty kolor
- doprawiam sosem sojowym, dolewam kilka łyżek zimnej wody
- dorzucam posiekany pęczek kolendry i sok z cytryny, czekam do zawrzenia.
- Do ugotowanej, gorącej zupy, dodaję smażoną cebulkę z czosnkiem, dolewam gorącego bulionu.
- Na koniec wlewam śmietankę/mleczko.
Jeśli jest potrzeba doprawienia, robię jeszcze jeden cykl. Jednak pamiętajcie - w gotowaniu wg 5 przemian dodawanie składników w odpowiedniej kolejności to subtelny niuans. Najważniejsze jest, by jeść wartościowe, dopasowane do naszej konstytucji i klimatu pożywienie.
Jak widzicie w moich przepisach można spotkać nabiał. Nie jestem zwolenniczką ekstremizmu. Mleko zawsze było częścią ludzkiego pożywienia. Uważam, że osoba zdrowa może pozwolić sobie na umiarkowane jego spożycie, np. jako mały dodatek do potrawy. Taka ilość produktów mlecznych może zharmonizować ją i wzbogacić. Oczywiście osoby zawilgocone, alergicy itp. przez kilka lat leczenia muszą zrobić sobie 100% odwyk od tego typu pokarmów.
- Zupa świetnie odżywia nasze centrum,
- odbudowuje płyny
- jest neutralna - lekko ciepła
- dla osób z wilgocią - bez dodatku mleka zwierzęcego - można zastapić owsianym
- jeśli masz tendencję do gorąca, połowę zielonej kolendry zastąpić rukolą
- a jeśli twojej konstytucji dominuje gorąco i wilgoć (np. problemy z pęcherzykiem żółciowym), użyj posiekanej cykorii.