Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.
W weekendy i swięta wraz z domownikami robimy sobie dopołudniowe sesje jogiczne, których dopełnieniem jest pyszne biesiadne śniadanko.
Ponieważ przed ćwiczeniami nie można jeść, ograniczamy się do porannego congee (tradycyjny kleik z ryżu lub innego zboża, wiecej napiszę o nim w osobnym poście).
Po kilku godzinach asan, pranajam i medytacji nasz głód jest mocno zaostrzony, dlatego składniki na drugie śniadanie przygotowuję poprzedniego dnia. Obowiazkową częścią tego posiłku jest ciepłe danie, pieczywo i dodatek conajmniej jednej pasty.
Paprykarz jaglano-sojowy wg 5 przemian
składniki:
2 czerwone papryki (opieczone i obrane ze skórki)
1 kostka tofu
1 marchewka
1 kawałek selera
1 pietruszka
1 cebula
kilka łyżek zagęszczonego przecieru pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 szklanki ugotowanej na miękko kaszy jaglanej
po ok pół łyżeczki: majeranek, mielona kozieradka, lubczyk
imbir, pieprrz
oliwa z oliwek
odrobina słodu/miodu
seler naciowy - na surowo do posypania
przygotowanie:
Na dużą patelnię (używam woka) wlewam oliwę, wrzucam obrane i rozdrobnione na tarce o dużych oczkach warzywa (w tym paprykę - posiekaną)
pkrojona w kostkę cebulę, imbir, pieprz
przyprawiam solą - duszę
dodaję przecier pomidorowy
przyprawy do smaku: majeranek, mielona kozieradka, lubczyk
na koniec słód.
Łączę z ugotowaną kaszą jaglaną i rozdrobnionym tofu. Część pasty miksuję, pełni rolę spoiwa dla reszty.
Smarowidło przechowuję w słoiku, wierzch zalewając oliwą.
Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, jednak nie dłużej niż 3 dni. Dobrze smakują z razowymi tostami lub naleśnikami.
- Pasta mimo dodatku przypraw jest odświeżająca,
- działa na korzeń yin,
- usuwa gorąco krwi, relaksuje,
- dla osób z zimnem i wilgocią umiarkowana ilość.
Komentarze:
tak, ale małe ilości, bo jest chłodny
Super :)
180g :)
Klaudia,
przyczyna gorącej wilgoci i wynikających z niej niedoborów yin jest zazwyczaj problem z trawieniem, czyli mówiąc nazewnictwem TMCh, niedobór qi elementu ziemi prowadzi do zastoju i wilgoci, a towytwarza gorąco (fermentacja). Jesli jesteś takim przypadkiem, to podstawą diety powinny być ciepłe aromatyczne dania. Idealne są potrawy na bazie fasolki mung, fasolki adzuki koniecznie długo moczonej, a nawet troszkę podkiełkowanej gotowane z kurkumą i kawałkiem kory cynamonu. Oczywiście to tylko baza, a nie całe danie.
Mdły smak fasolek upłynnia i wydala zastałą wilgoć, fasolki odżywią yin, a przyprawy poprawią moc trawienia.