blog.tmch.pl

Zupa dyniowo-soczewicowa

Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.

Dynia

Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...

Dyniowy krem z wędzonym twarogiem

Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.

Prosty chleb pieczony wg 5 przemian

Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.

Tabele produktów żywnościowych

Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.

Pizza wg 5 przemian

Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.

Poori

Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).

Dal - zupa soczewicowa

Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.

Placek z warzywami wg 5 przemian

Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.

Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian

Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.

28-02-2013 09:54 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 4

W weekendy i swięta wraz z domownikami robimy sobie dopołudniowe sesje jogiczne, których dopełnieniem jest pyszne biesiadne śniadanko.

Ponieważ przed ćwiczeniami nie można jeść, ograniczamy się do porannego congee (tradycyjny kleik z ryżu lub innego zboża, wiecej napiszę o nim w osobnym poście).

Po kilku godzinach asan, pranajam i medytacji nasz głód jest mocno zaostrzony, dlatego składniki na drugie śniadanie przygotowuję poprzedniego dnia. Obowiazkową częścią tego posiłku jest ciepłe danie, pieczywo i dodatek conajmniej jednej pasty.

Paprykarz jaglano-sojowy wg 5 przemian

składniki:

2 czerwone papryki (opieczone i obrane ze skórki)
1 kostka tofu
1 marchewka
1 kawałek selera
1 pietruszka
1 cebula
kilka łyżek zagęszczonego przecieru pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 szklanki ugotowanej na miękko kaszy jaglanej
po ok pół łyżeczki: majeranek, mielona kozieradka, lubczyk
imbir, pieprrz
oliwa z oliwek
odrobina słodu/miodu
seler naciowy - na surowo do posypania

przygotowanie:

Na dużą patelnię (używam woka) wlewam oliwę, wrzucam obrane i rozdrobnione na tarce o dużych oczkach warzywa (w tym paprykę - posiekaną)
pkrojona w kostkę cebulę, imbir, pieprz
przyprawiam solą - duszę
dodaję przecier pomidorowy
przyprawy do smaku: majeranek, mielona kozieradka, lubczyk
na koniec słód.

Łączę z ugotowaną kaszą jaglaną i rozdrobnionym tofu. Część pasty miksuję, pełni rolę spoiwa dla reszty.
Smarowidło przechowuję w słoiku, wierzch zalewając oliwą.

Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, jednak nie dłużej niż 3 dni. Dobrze smakują z razowymi tostami lub naleśnikami.

  • Pasta mimo dodatku przypraw jest odświeżająca,
  • działa na korzeń yin,
  • usuwa gorąco krwi, relaksuje,
  • dla osób z zimnem i wilgocią umiarkowana ilość.

Być może zainteresują Cię inne wpisy o podobnej tematyce:

Na śniadanie - orkiszowa manna Na śniadanie - kasza jaglana z musem Pasta orzechowo - pieczarkowa wg 5 przemian Zupa soczewicowo - pieczarkowa wg 5 przemian Placek z warzywami wg 5 przemian

Komentarze:

07-12-2016 17:42 | autor: Klaudia
Czy osoby z gorącą wilgocią i niedoborem Yin mogą pozwolić sobie na większe ilości?
09-12-2016 08:52 | autor: Dosia

Klaudia,
przyczyna gorącej wilgoci i wynikających z niej niedoborów yin jest zazwyczaj problem z trawieniem, czyli mówiąc nazewnictwem TMCh, niedobór qi elementu ziemi prowadzi do zastoju i wilgoci, a towytwarza gorąco (fermentacja).  Jesli jesteś takim przypadkiem, to podstawą diety powinny być ciepłe aromatyczne dania. Idealne są potrawy na bazie fasolki mung, fasolki adzuki koniecznie długo moczonej, a nawet troszkę podkiełkowanej gotowane z kurkumą i kawałkiem kory cynamonu. Oczywiście to tylko baza, a nie całe danie.
Mdły smak fasolek upłynnia i wydala zastałą wilgoć, fasolki odżywią yin, a przyprawy poprawią moc trawienia.

04-03-2013 11:41 | autor: Aleksandra
Dosiu, czy przy kandydozie tofu mogę jeść? Ewentualnie czym mogę je zastąpić?
04-03-2013 21:49 | autor: Dosia

tak, ale małe ilości, bo jest chłodny

03-03-2013 14:12 | autor: Akasia :)
zrobilam paprykarz - pyszny, wszystkim smakowal :)
03-03-2013 21:14 | autor: Dosia

Super :)

28-02-2013 16:39 | autor: Akasia :)
Dosiu, ile gram ma Twoj kostka tofu?
28-02-2013 16:46 | autor: Dosia

180g :)

Napisz komentarz:

Imię / nick:
Adres e-mail: (nie będzie publikowany)
Treść: