blog.tmch.pl

Zupa dyniowo-soczewicowa

Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.

Dynia

Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...

Dyniowy krem z wędzonym twarogiem

Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.

Prosty chleb pieczony wg 5 przemian

Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.

Tabele produktów żywnościowych

Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.

Pizza wg 5 przemian

Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.

Poori

Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).

Dal - zupa soczewicowa

Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.

Placek z warzywami wg 5 przemian

Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.

Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian

Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.

Tabele produktów żywnościowych wg 5 przemian

Tabele produktów żywnościowych wg 5 przemian

PRZEMIANA DRZEWA - smak kwaśny

Gorące

brak

Ciepłe

Warzywa:
kiełki

Świeże zioła:
koperek, nać pietruszki, zielona kolendra

Przyprawy:
imbir marynowany, ocet: balsamiczny,  jabłkowy,  ryżowy, winny

Mięsa:
kura, kurczak

Neutralne

Zboża:
bulgur, orkisz

Przetwory mleczne:
twaróg

Inne:
drożdże

Chłodne

Zboża:
pszenica, kus-kus, zakwas chlebowy

Warzywa, sałaty, zioła:
botwina, kiełki lucerny, nasturcja, ogórecznik, roszponka, szczaw, szpinak

Produkty sfermentowane i kiszone:
kapusta kiszona, ogórki kiszone i konserwowe, rzodkiew kiszona, marynowane oliwki, warzywa marynowane, sos sojowy (shoyu, tamari)

Produkty mleczne:
kwaśna śmietana, biały ser

Owoce i soki: agrest, borówka, brzoskwinia, granat, jabłko, jeżyna, mandarynka, mango, papaja, pomarańcze, porzeczki, śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie, niedojrzałe owoce, kompot jabłkowy

Napoje:
herbata z głogu, hibiskusa, herbaty owocowe, szampan, białe wino, piwo pszeniczne, sok z kiszonej kapusty, świeże soki owocowe

Zimne

Produkty mleczne:
jogurt, kefir, maślanka, kwaśne mleko

Owoce i soki:
ananas, kiwi, rabarbar, sok z cytryny

Napoje:
Piwo pszeniczne