blog.tmch.pl

Zupa dyniowo-soczewicowa

Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.

Dynia

Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...

Dyniowy krem z wędzonym twarogiem

Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.

Prosty chleb pieczony wg 5 przemian

Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.

Tabele produktów żywnościowych

Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.

Pizza wg 5 przemian

Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.

Poori

Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).

Dal - zupa soczewicowa

Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.

Placek z warzywami wg 5 przemian

Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.

Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian

Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.

Tabele produktów żywnościowych wg 5 przemian

Tabele produktów żywnościowych wg 5 przemian

PRZEMIANA OGNIA - smak gorzki

Gorące

Przyprawy:
kozieradka

Napoje:
gorzki likier, gorzka wódka, grzane wino

Mięso:
koźlęcina, jagnięcina, baranina

Ciepłe

Zboża:
gryka, quinoa, uprażone zboża

Świeże i suszone zioła:
bazylia, cząber, estragon, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, rozmaryn, tymianek, kurkuma (ostryż długi)

Nabiał:
kozie mleko i ser, ser owczy

Przyprawy:
słodka papryka, skórka z cytryny, owoc jałowca, kozieradka, kakao, mak

Napoje:
piwo, kawa zbożowa, wino czerwone

Neutralne

Zboża:
amarantus

Warzywa:
brukselka

Napoje:
kawa zbożowa

Chłodne

Zboża:
żyto

Warzywa i sałaty:
bakłażan, cykoria, endywia, karczoch, endywia, radiccio, rukola, szparagi, buraki ćwikłowe

Zioła i przyprawy, świeże i suszone:
mniszek, bylica, kurkuma wonna, szałwia

Owoce i soki:
czarny bez, grejpfruit, pigwa

Napoje:
herbata roibos, kawa zbożowa, piwo

Zimne

Warzywa i sałaty:
cykoria, endywia, sałata lodowa

Napoje:
herbata czarna, herbata zielona, kawa naturalna, piwo Guiness, Pils

Herbaty ziołowe:
korzeń łopianu, korzeń mniszka, piołun, przywrotnik