blog.tmch.pl

Zupa dyniowo-soczewicowa

Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.

Dynia

Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...

Dyniowy krem z wędzonym twarogiem

Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.

Prosty chleb pieczony wg 5 przemian

Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.

Tabele produktów żywnościowych

Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.

Pizza wg 5 przemian

Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.

Poori

Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).

Dal - zupa soczewicowa

Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.

Placek z warzywami wg 5 przemian

Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.

Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian

Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.

Tabele produktów żywnościowych wg 5 przemian

Tabele produktów żywnościowych wg 5 przemian

PRZEMIANA WODY - smak słony

Gorące

brak

Ciepłe

Ryby i owoce morza:
dorsz, flądra, homar, krewetki, langusta, szproty, tuńczyk węgorz, ryby wędzone, okoń, kraby

Mięso:
mięso peklowane, szynka wolnodojrzewająca, mięso suszone

Neutralne

Rośliny strączkowe:
 fasolka adzuki, groch, soczewica, fasolka szparagowa, bób

Mięso i owoce morza:
wieprzowina, kałamarnice, ostrygi, karp

Chłodne

Strączkowe:
ciecierzyca, fasolka mung, fasola suszona, soja czarna, soja żółta

Owoce morza:
kałamarnice, ostrygi

Inne:
oliwki

Zimne

Wodorosty:
arame, hijiki, kombu, nori, wakame, agar-agar (jest wytwarzany z glonów)

Owoce morza:
kawior, kraby, małże, raki

Przyprawy:
sos sojowy, miso, sól