blog.tmch.pl

Zupa dyniowo-soczewicowa

Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.

Dynia

Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...

Dyniowy krem z wędzonym twarogiem

Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.

Prosty chleb pieczony wg 5 przemian

Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.

Tabele produktów żywnościowych

Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.

Pizza wg 5 przemian

Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.

Poori

Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).

Dal - zupa soczewicowa

Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.

Placek z warzywami wg 5 przemian

Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.

Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian

Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.

Tabele produktów żywnościowych wg 5 przemian

Tabele produktów żywnościowych wg 5 przemian

PRZEMIANA METALU - smak ostry

Gorące

Przyprawy:
anyż gwiaździsty, kora cynamonu, chili, curry ostre, gałka muszkatołowa, goździki, ziele angielskie, pieprz, imbir suszony

Napoje:
Yogi tea, whiski, wódka, alhohole wysokoprocentowe, grzane wino

Ciepłe

Zboża:
owies

Warzywa:
cebula, szalotka, szczypior, por

Nabiał:
ser mocno sfermentowany, sery pleśniowe, parmezan

Mięso:
dzicizna: bażant, dzik, jeleń, kuropatwa, przepiórka

Przyprawy, świeże i suszone zioła:
czosnek, gorczyca, kardamon, kminek, kumin, bazylia, chrzan, kolendra, szczypierek, liść laurowy, majeranek, ostra papryka, pietruszka, skórka mandarynki i pomarańczy, imbir - świeży, czarnuszka, koper, pieprz,  tymianek - suszony

Napoje:
sake, alkohole wysokoprocentowe

Neutralne

Mięso:
gęś, indyk

Inne:
kuzu

Chłodne

Zboża:
ryż brązowy, jęczmień

Warzywa:
jarmuż, kalarepa, kalafior, rzodkiew, rzodkiewka, seler naciowy, rzeżucha

Mięso:
zając

Napoje:
herbata miętowa, wino białe, szampan