blog.tmch.pl

Tabele produktów żywnościowych wg 5 przemian

Sprawdź nową, wygodną aplikację z pełną tabelą produktów, wygodnym interfejsem i łatwym wyszukiwaniem. Przejdź do strony 5przemian.tmch.pl.

Jak zainstalować aplikację na smartfonie z systemem Android?
Wejdź na stronę 5przemian.tmch.pl za pomocą przeglądarki Chrome. Na dole pojawi się informacja o możliwości dodania do ekranu startowego, po kliknięciu w którą rozpocznie się instalacja. Alternatywnie wybierz z menu "Dodaj do ekranu głównego". Oba te sposoby są przedstawione poniżej:

Tabele produktów żywnościowych wg 5 przemian

PRZEMIANA DRZEWA - smak kwaśny

Gorące

brak

Ciepłe

Warzywa:
kiełki

Świeże zioła:
koperek, nać pietruszki, zielona kolendra

Przyprawy:
imbir marynowany, ocet: balsamiczny,  jabłkowy,  ryżowy, winny

Mięsa:
kura, kurczak

Neutralne

Zboża:
bulgur, orkisz

Przetwory mleczne:
twaróg

Inne:
drożdże

Chłodne

Zboża:
pszenica, kus-kus, zakwas chlebowy

Warzywa, sałaty, zioła:
botwina, kiełki lucerny, nasturcja, ogórecznik, roszponka, szczaw, szpinak

Produkty sfermentowane i kiszone:
kapusta kiszona, ogórki kiszone i konserwowe, rzodkiew kiszona, marynowane oliwki, warzywa marynowane, sos sojowy (shoyu, tamari)

Produkty mleczne:
kwaśna śmietana, biały ser

Owoce i soki: agrest, borówka, brzoskwinia, granat, jabłko, jeżyna, mandarynka, mango, papaja, pomarańcze, porzeczki, śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie, niedojrzałe owoce, kompot jabłkowy

Napoje:
herbata z głogu, hibiskusa, herbaty owocowe, szampan, białe wino, piwo pszeniczne, sok z kiszonej kapusty, świeże soki owocowe

Zimne

Produkty mleczne:
jogurt, kefir, maślanka, kwaśne mleko

Owoce i soki:
ananas, kiwi, rabarbar, sok z cytryny

Napoje:
Piwo pszeniczne

PRZEMIANA OGNIA - smak gorzki

Gorące

Przyprawy:
kozieradka

Napoje:
gorzki likier, gorzka wódka, grzane wino

Mięso:
koźlęcina, jagnięcina, baranina

Ciepłe

Zboża:
gryka, quinoa, uprażone zboża

Świeże i suszone zioła:
bazylia, cząber, estragon, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, rozmaryn, tymianek, kurkuma (ostryż długi)

Nabiał:
kozie mleko i ser, ser owczy

Przyprawy:
słodka papryka, skórka z cytryny, owoc jałowca, kozieradka, kakao, mak

Napoje:
piwo, kawa zbożowa, wino czerwone

Neutralne

Zboża:
amarantus

Warzywa:
brukselka

Napoje:
kawa zbożowa

Chłodne

Zboża:
żyto

Warzywa i sałaty:
bakłażan, cykoria, endywia, karczoch, endywia, radiccio, rukola, szparagi, buraki ćwikłowe

Zioła i przyprawy, świeże i suszone:
mniszek, bylica, kurkuma wonna, szałwia

Owoce i soki:
czarny bez, grejpfruit, pigwa

Napoje:
herbata roibos, kawa zbożowa, piwo

Zimne

Warzywa i sałaty:
cykoria, endywia, sałata lodowa

Napoje:
herbata czarna, herbata zielona, kawa naturalna, piwo Guiness, Pils

Herbaty ziołowe:
korzeń łopianu, korzeń mniszka, piołun, przywrotnik

PRZEMIANA ZIEMI - smak słodki

Gorące

Przyprawy i zioła:
koper włoski (nasiona), cynamon

Ciepłe

Zboże:
słodki ryż, sorgo

Warzywa:
dynia hokkaido, fenkuł, kasztany, słodkie ziemniaki (bataty), smażona/duszona cebula

Owoce:
brzoskwinie, morele, rodzynki, czereśnie, czerwone winogrona

Oleje i tłuszcze:
z pestek dyni, rzepakowy, z orzechów włoskich, masło klarowane (ghee)

Przyprawy:
cynamon, kminek, wanilia

Orzechy:
kokosowe (wiórki, mleko), piniowe, włoskie, pistacje

Napoje:
likier, porto, słodkie wino, miód pitny

Neutralne

Zboża i rośliny strączkowe:
kasza jaglana, kaszka kukurydziana, ciecierzyca

Warzywa:
ziemniaki, buraki, dynia, fasolka szparagowa, groszek zielony, kalarepa, kapusta biała, czerwona, włoska, marchewka, korzeń pietruszki

Owoce:
daktyle suszone, figi, śliwki suszone, papaja, melon miodowy, ananas

Grzyby:
boczniak, grzyby leśne, shitake

Orzechy i nasiona:
nasiona dyni, orzechy laskowe, migdały, orzechy pistacjowe, sezam, słonecznik, orzechy ziemne

Oleje i tłuszcze:
olej z orzechów ziemnych, olej słonecznikowy, masło

Przyprawy:
szafran, wanilia

Nabiał:
masło, mleko krowie, twaróg (nie kwaśny), jajka, tłusty ser, słodka śmietanka, jajka, krowie mleko

Mięso:
wołowina, cielęcina

Inne:
cukier trzcinowy, melasa, miód, marcepan

Napoje:
piwa słodowe, rumianek, znamiona kukurydzy, lukrecja

Chłodne

Zboża:
jęczmień, chleb na drożdżach

Warzywa:
brokuły, boćwina, cukinia, kalafior, , kapusta pekińska, bakłażan, pieczarki, papryka, seler, szparagi, szpinak, awokado

Owoce:
banany, gruszki, słodkie jabłka, zielone winogrona

Inne:
mleko sojowe, tofu, biały cukier, skrobia kuzu

Nabiał:
słodka śmietanka

Oleje:
olej lniany, sezamowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, olej z kiełków pszenicy

Świeże przyprawy i zioła:
estragon

Orzechy:
orzechy nerkowca

Napoje:
sok z gruszek i słodkich jabłek

Zimne

Warzywa:
ogórek, szparagi, awokado

Napoje:
mleko sojowe

PRZEMIANA METALU - smak ostry

Gorące

Przyprawy:
anyż gwiaździsty, kora cynamonu, chili, curry ostre, gałka muszkatołowa, goździki, ziele angielskie, pieprz, imbir suszony

Napoje:
Yogi tea, whiski, wódka, alhohole wysokoprocentowe, grzane wino

Ciepłe

Zboża:
owies

Warzywa:
cebula, szalotka, szczypior, por

Nabiał:
ser mocno sfermentowany, sery pleśniowe, parmezan

Mięso:
dzicizna: bażant, dzik, jeleń, kuropatwa, przepiórka

Przyprawy, świeże i suszone zioła:
czosnek, gorczyca, kardamon, kminek, kumin, bazylia, chrzan, kolendra, szczypierek, liść laurowy, majeranek, ostra papryka, pietruszka, skórka mandarynki i pomarańczy, imbir - świeży, czarnuszka, koper, pieprz,  tymianek - suszony

Napoje:
sake, alkohole wysokoprocentowe

Neutralne

Mięso:
gęś, indyk

Inne:
kuzu

Chłodne

Zboża:
ryż brązowy, jęczmień

Warzywa:
jarmuż, kalarepa, kalafior, rzodkiew, rzodkiewka, seler naciowy, rzeżucha

Mięso:
zając

Napoje:
herbata miętowa, wino białe, szampan

PRZEMIANA WODY - smak słony

Gorące

brak

Ciepłe

Ryby i owoce morza:
dorsz, flądra, homar, krewetki, langusta, szproty, tuńczyk węgorz, ryby wędzone, okoń, kraby

Mięso:
mięso peklowane, szynka wolnodojrzewająca, mięso suszone

Neutralne

Rośliny strączkowe:
 fasolka adzuki, groch, soczewica, fasolka szparagowa, bób

Mięso i owoce morza:
wieprzowina, kałamarnice, ostrygi, karp

Chłodne

Strączkowe:
fasolka mung, fasola suszona, soja czarna, soja żółta

Owoce morza:
kałamarnice, ostrygi

Inne:
oliwki

Zimne

Wodorosty:
arame, hijiki, kombu, nori, wakame, agar-agar (jest wytwarzany z glonów)

Owoce morza:
kawior, kraby, małże, raki

Przyprawy:
sos sojowy, miso, sól

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić
warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. WIĘCEJ INFORMACJI