Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.
Dzień dobry wszystkim :)
Pierwszy post na pierwszym w życiu blogu jest nieco tremujący, mimo, że piszę go zaciszu własnego gabinetu.
Po wielu oporach skutkujacych konkluzją 'czy potrafię konsekwentnie tworzyć rzeczywiście przydatny blog?' zdecydowałam się na przedwiośniu na to przedsięwzięcie. Będę dzieliła się z Wami drobnymi wskazówkami z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w szczególności z dietetyki wg 5 przemian.
Zawodowo jestem terapeutką TMCh w związku z tym trafiają do mnie ludzie, którzy potrzebują zmienić swoją dietę w sposób diametralny. Oczywiście polecam im książki, daję ogólne wskazówki żywieniowe, jednak część osób domaga się polecanych przeze mnie przepisów. Zamiast jak do tej pory wysyłać je droga mailową, będą umieszczane tutaj. Postaram się aby każde danie było okraszone krótkimi informacjami na temat jego termiki i ogólnego sposobu działania na organizm w zakresie dietetyki chińskiej.
Ponieważ sama nie jem mięsa, to siłą rzeczy będę się dzieliła przepisami wegetariańskimi. Chcę tu zaznaczyć, że dietetyka chińska nie wyklucza spożywania mięsa, uważa je za cenny, bardzo odżywczy pokarm, jednak zaleca spożywanie go w bardzo umiarkowanych ilościach. Jeśli będzie taka potrzeba odniosę się szczegółowo do konkretnych rodzajów mięsa i stosowania go w diecie.
Zapraszam do komentowania, zadawania pytań i proponowania tematów. W miarę moich możliwości postaram się odpowiedzieć na wszystkie posty i e-maile.
Komentarze:
Joanna :)
dziekuję za ciepłe słowa, dodają otuchy.
Za jakiś czas napiszę specjalnie dla ciebie o mięsie.
:)
Cieszę się i zapraszam.
Osobiście również żałuję, że Sosnowiec nie leży bliżej morza ;)