Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.
Zupa dyniowo-soczewicowa
Dynia
Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...
Dyniowy krem z wędzonym twarogiem
Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.
Prosty chleb pieczony wg 5 przemian
Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.
Tabele produktów żywnościowych
Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.
Pizza wg 5 przemian
Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.
Poori
Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).
Dal - zupa soczewicowa
Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.
Placek z warzywami wg 5 przemian
Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.
Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian
Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.
Chleb pieczony i jedzony wg 5 przemian
16-02-2013 21:20 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 2
Przepisem o chlebie robię wstęp do małego cyklu o zbożach w naszej diecie.
Temat węglowodanów budzi trwogę zwłaszcza u osób ze skłonnością do nadwagi. Ja postaram się przybliżyć wam sposoby spożywania ich bez obawy, że uczynicie swój organizm jeszcze bardziej wilgotnym i podatnym na zatrzymywanie się wody w nim.
Poniżej podaję najprostszy przepis, który zawsze się sprawdza. Można potraktować go jako podstawę - bazę, eksperymentując z rodzajami mąki, ziołami i ziarnami.
Pizza ze szpinakiem i jajkiem - 5 przemian
10-02-2013 00:48 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 3
Uwielbiam dobrze przyrządzoną pizzę. W pomidorowym sezonie jest to moje częste danie. Kiedy przygotowuję ją sama mam pewność, że użyłam dobrej jakości składników. A ponieważ przyrządzam ją z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw, to nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.
Poniżej podaję przepis na ciasto, sos i nadzienie. To ostatnie oczywiście zmienia się jak w kalejdoskopie w zależności od sezonu i chwilowych upodobań.
Krem dyniowo-warzywny z wędzonym twarogiem
07-02-2013 08:31 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 1
Uwielbiam mocno aromatyczne pożywienie, dlatego chętnie używam wędzonych produktów takich jak twaróg, oscypki, tofu, a nawet sól i paprykę.
Kontynuując temat dyni, proponuję kolejny krem z jej zawartością. Zupy kremy, to chyba najłatwiejszy rodzaj posiłków. Przygotowuje się je szybko (nie trzeba się starać przy krojeniu warzyw), są bardzo odżywcze i wbrew lękom witaminopiewców nie tracją ich wiele ;) Doskonałe jako szybki posiłek po którym nie mamy prawa czuć sie ociężale, bo szybko uzupełniają chi (energię) - są lekko strawne.
Zupa dyniowo-soczewicowa
06-02-2013 18:18 | Przepisy wg 5 przemian | komentarzy: 3
Wiosenne dojo, to świetny czas na wykorzystanie ostatnich zimowych zapasów dyni.
Uwielbiam zupy kremy dlatego często będą sie pojawiały kremowe przepisy, dzisiaj jedna z wariacji na temat mojej ulubionej dyni. W tym warzywie lubię wszystko, jego niesamowity kolor - wszystkie odcienie żółcieni, konsystencję, możliwość przyprawiania na wiele sposobów, łatwość przechowywania przez długi czas. Nie podoba mi się tylko męczarnia przy obieraniu skóry, do tego zajęcia zdecydowanie warto zatrudnić kuchcika - osiłka ;)
Dynia
06-02-2013 17:16 | Pory roku | komentarzy: 2
Dynia jest 'zdrowa', to powszechnie znana prawda. Patrząc na nią z punktu widzenia wiedzy zachodniej dynia ma sporo karotenu, witaminy z grupy B, zawiera dobroczynny dla jelit błonnik, szereg mikroelementów, a dodatkowo jest niskokaloryczna.
Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne, olbrzymia jest nieco chłodniejsza, hokkaido cieplejsza.