Zupę dyniową można przyrządzić na dziesiątki sposobów. Ten przepis jest wzbogacony soczewicą, co czyni go pełnowartościowym, jednogarnkowym posiłkiem.
Zupa dyniowo-soczewicowa
Dynia
Dietetyka chińska postrzega ją jako warzywo należące do Przemiany Ziemi o termice neutralnej. Pomiędzy niektórymi odmianami są małe wahania termiczne...
Dyniowy krem z wędzonym twarogiem
Dynia nadal króluje. Tym razem z moim ulubionym wędzonym akcentem. Zamiast twarogu można użyć wędzonego tofu.
Prosty chleb pieczony wg 5 przemian
Chociaż nie lubię słodyczy, to uwielbiam złożone węglowodany w postaci zbóż i ich przertworów.
Tabele produktów żywnościowych
Jeśli gotujecie wg 5 przemian, a nie pamiętacie w jakiej przemianie znajdują się poszczególne produkty, to zachęcam do korzystania z tabel. Mają wygodna wyszukiwarkę.
Pizza wg 5 przemian
Pizzę przyrządzam z zaledwie z odrobiną sera koziego (można w ogóle pominąć) i bukietem przypraw w zwiazku z czym nie stanowi ona ryzyka zaśluzowania organizmu.
Poori
Uwielbiam te nadymające się placki smażone w rozgrzanym ghee lub oleju (używam rzepakowego, tłoczonego na zimno).
Dal - zupa soczewicowa
Soczewica jest bardzo łagodnym strączkiem, bez problemów strawią ją nawet osoby nie tolerujące fasoli.
Placek z warzywami wg 5 przemian
Dzisiejsze danie ma neutralną, lekko ciepłą termikę. Jest odżywcze i nawilżające.
Paprykarz jaglano sojowy wg 5 przemian
Pasty do chleba przygotowuje się szybko, można je trzymać kilka dni w lodówce, są zdecydowanie lepsze i zdrowsze niż pasty i pasztety z puszek.
Wiosenne dojo, to świetny czas na wykorzystanie ostatnich zimowych zapasów dyni.
Uwielbiam zupy kremy dlatego często będą sie pojawiały kremowe przepisy, dzisiaj jedna z wariacji na temat mojej ulubionej dyni. W tym warzywie lubię wszystko, jego niesamowity kolor - wszystkie odcienie żółcieni, konsystencję, możliwość przyprawiania na wiele sposobów, łatwość przechowywania przez długi czas. Nie podoba mi się tylko męczarnia przy obieraniu skóry, do tego zajęcia zdecydowanie warto zatrudnić kuchcika - osiłka ;)
Zupa dyniowo - soczewicowa
składniki na ok 4-6 porcji:
dynia: ok 3 szklanki pokrojonej w kawałki - użyłam dyni z gatunku olbrzymich
soczewica czerwona - ok 1 szklanka
seler naciowy: 2 łodygi (lub kawałek korzenia)
marchew: 2-3 szt.
ziemniaki: 1-2 szt.
cebula: 1szt.
czosnek: 1-2 ząbki
nać pietruszki: 2 gałązki
sok z cytryny: ok 1 łyżka
tymianek: użyłam jedną podwójną gałazkę świeżego tymianku do gotowania, do posypania na wierzch ok. 1 łyżeczka bez łodyżki
kurkuma: 1 łyżeczka
liść laurowy: kilka szt.
oliwa: kilka łyżek
bulion warzywny: ok. 1 litr
ziele angielskie: kilka kuleczek
imbir: 1 - 1,5 łyżeczki startego na tarce o drobnych oczkach
pieprz: świeżo zmielony do smaku
sól: do smaku
- Do rozgrzanego garnka
- wlewam oliwę
- wrzucam posiekaną cebulę i czosnek, imbir, chwilę smażę ale nie dopuszczam do brązowienia
- smażące się warzywa solę i zalewam chłodną wodą
- po chwili, gdy woda się podgrzeje wrzucam nać pietruszki i sok z cytryny
- następnie kurkumę, liść laurowy i gałązkę tymianku
- teraz dodaję rozdrobnione warzywa i soczewicę
- a na koniec ziele angielskie i pieprz.
Całość gotuję pół godziny. Wyjmuję całe przyprawy, miksuję - zupa nadal jest dobrze ciepła.
- doprawiam świeżym tymiankiem
- miodem. Dolewam ciepły bulion warzywny.
Zupa jest gotowa do jedzenia. Z pełnoziarnistymi grzankami stanowi wartościowy posiłek. Idealnie sprawdza się jako ogrzewające danie zabrane do pracy lub szkoły.
Jeżeli jesteś osobą o ciepłej konstytucji, np. typ Gorąca i Wilgoci zmniejsz ilość ciepłych przypraw, dodaj trochę szałwii i sporo posiekanej świeżej rukoli.
Smak gorzki odprowadza wilgoć i usuwa gorąco.
Komentarze:

Chodzi o osobno ugotowany wywar z warzyw. Ale jak nie ma czasu, to można użyć jakiegoś sprawdzonego zamiennika instant.
Po fakcie proszę się pochwalić czy zupa spełniła oczekiwania :)